Poruka generala HVO-a: “Dobrodošli u hrvatski grad Jajce. Je li to hvala što smo oslobodili 26% teritorije Bosne i Hercegovine”.

U Jajcu je danas obilježena 27. godišnjica oslobođenja ovog grada, a svečanost je ostala u sjeni niza kontroverznih izjava. Na obilježavanju pored vrha HDZ-a BiH i HVO-a bio je prisutan i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Kako je javila reporterka N1, general HVO-a Ilija Nakić prisutne je pozdravio riječima: “Dobrodošli u hrvatski grad Jajce”. On je dodao kako neki kažu “da su UZP, a je li to hvala što smo oslobodili 26% teritorije Bosne i Hercegovine”.

Također, i kandidatkinja HDZ-a BiH za člana Predsjedništva Borjana Krišto kazala je kako je BiH “državna zajednica tri konstitutivna naroda” što je izazvalo reakcije Sabine Ćudić i Denisa Zvizdića.

Hrvatski predsjednik Milanović je tokom obilježavanja 27. godišnjice oslobođenja Jajca jasno poručio kako će “Hrvatska biti protiv ukidanja Dejtonskog sporazuma” jer se “ovdje mi još malo nešto pitamo”. Svoju poruku je zaključio riječima: “Živjeli Hrvati u BiH”.

Milanović Komšiću i Džaferoviću pružio ruku, Dodika zagrlio (VIDEO)

Milanović u Jajcu: Danas se u BiH događa lopovluk, ne mogu to drukčije opisati
BiH nema bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba. Borite se za to, neka vaša djeca imaju sigurniji život, kaže Milanović

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maestral i oslobođenja kraljevskog grada Jajca. Položio je vijenac poginulim braniteljima kod središnjeg spomen-obilježja, a redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo pripadnika te vojne u Domovinskom ratu odlikovana je brigada “Hrvoje Vukčić Hrvatinić” Jajce. – Ljudi koji su pali za Jajce ne moraju strahovati od zaborava, slava im! Onaj koji previše dokazuje – ne može dokazati previše, mora dokazati još. Mi i vi moramo objašnjavati, dokazivati zašto je ova hrvatska epopeja poštena i ispravna i zašto smo na pravoj strani povijesti – rekao je Milanović, piše Dnevnik.hr.

Naveo je kako BiH bez hrvatskih branitelja danas ne bi bila bila oslobođena i cjelovita država. – Ustrajat ćemo u dokazivanju da smo napravili ispravnu stvar. BiH, blokadu Sarajeva i druge velike stvari u ratu 95. godine nisu postigle ni američke ni britanske postrojbe. Danas se u BiH događa lopovluk, ne mogu to drukčije opisati. Otimačinu još više rastužuje cinizam iz loših namjera – rekao je Milanović. Ističe da će se Hrvatska svim snagama opirati zadiranju u Daytonski sporazum. – BiH nema bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba. Borite se za to, neka vaša djeca imaju sigurniji život – kazao je. Vojno-redarstvena operacija Maestral trajala je od 8. rujna do 17. rujna 1995. i stvorila je preduvjete za nastavak napredovanja hrvatskih snaga, a 13. rujna 1995. oslobođeno je Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Operacija Maestral bila je prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH, u kojoj su zauzeti veći prostori zapadne Bosne, uključujući gradove Drvar, Šipovo, Jajce, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Ključ.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79