Poseban izazov: Pravosuđe u BiH se mora prilagoditi i modernizirati

Poseban izazov: Pravosuđe u BiH se mora prilagoditi i modernizirati


Edukacija u pravosuđu jedan je od gorućih problema zbog stalnog pojavljivanja novih izazova. Direktor Centra za edukaciju sudaca i tužitelja Federacije BiH, Arben Murtezić, ističe da se nakon nekoliko godina edukacije i učenja pojavljuju nova pitanja koja zahtijevaju dodatno obrazovanje već školovanih profesionalaca.

“To predstavlja poseban izazov,” kazao je Murtezić, “te se u tom smislu moraju prilagoditi i modernizirati.”

Dodao je da modernizacija podrazumijeva puno više praktičnog rada i izlazak iz striktno pravničkog obrazovanja uvođenjem sudskih vještina. Ove vještine doprinijele bi kraćim i ekonomičnijim postupcima.

Ova tema bila je u fokusu regionalnog okruglog stola na temu “Pravnička didaktika za efikasnu edukaciju i izazovi i perspektive u obuci pravnih profesionalaca, prijedlozi za poboljšanje i modernizaciju programa obuke”, koji su organizirali Centar za edukaciju sudaca i tužitelja u Federaciji BiH i Njemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ). Savezna Republika Njemačka, kroz aktivnosti IRZ-a, pruža podršku Bosni i Hercegovini u reformi pravnog sistema, što je korak prema približavanju Europskoj uniji.

Na ovom skupu prvi put je predstavljen niz tema kao što su pravnička didaktika kao metoda monitoringa i evaluacije u modernizaciji obuka. Razgovaralo se i o novim perspektivama u obuci te prijedlozima za modernizaciju metoda obuke pravnih profesionalaca i nositelja pravosudnih funkcija. Sudionici skupa bili su predstavnici pravosudnih akademija i centara za obuku pravosuđa iz zemalja u regiji, kao i domaći nosioci pravosudnih funkcija.

Advokat i rukovodilac sektora u IRZ-u, Stefan Purner, naglasio je da je preporuka za pravnike i tužitelje u BiH da budu funkcionalniji, jer je to jedan od preduslov za članstvo u Europskoj uniji.

“Kada govorimo o greškama u vođenju procesa, to je netransparentnost. Procesi moraju biti transparentni, samim tim neće ni trajati dugo,” istakao je Purner. Smatra da bi time i građani bili zadovoljni.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija