Poskupljenje materijala: Trošak izgradnje pomoćnog objekata dostiže 5.000 KM

Poskupljenje materijala: Trošak izgradnje pomoćnog objekata dostiže 5.000 KM


Poskupljenje građevinskog materijala značajno je povećalo troškove izgradnje pomoćnih objekata, što se naročito osjeti kod manjih građevinskih projekata. Troškovi za pomoćne objekte sada dostižu oko 5.000 KM, što predstavlja značajan skok u odnosu na prethodne godine.

Trošak za majstora, koji za posao od 5 do 6 dana traži oko 1.200 KM, dodatno povećava ukupne troškove.

Materijal potreban za izgradnju objekta košta otprilike 1.500 KM, dok je lim ili crijep krov procijenjen na oko 500 KM. Postavljanje vrata i prozora dodaje još oko 400 KM na ukupne troškove, dok su troškovi za struju i maltanje oko 1.200 KM.

Ova poskupljenja značajno pogađaju građevinski sektor, posebno one koji planiraju izgradnju ili renovaciju pomoćnih objekata.

Preporučuje se da svi koji planiraju ovakve projekte unaprijed izračunaju sve troškove i, gdje god je moguće, traže alternativne materijale ili izvođače kako bi smanjili ukupne troškove.

Eksperti iz građevinske industrije upozoravaju da će ovakvi troškovi nastaviti rasti, ukazujući na globalne trendove poskupljenja sirovina i materijala.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija