Poskupljuje tjestenina u BiH

Do prije godinu dana tjestenina je bila sinonim za jeftinu namirnicu i smatrala se nečim što svako može sebi da priušti.

Međutim, ako je suditi prema kretanjima na svjetskom tržištu, to će se uskoro i kod nas promijeniti.

“Zbog nestašice i lošeg kvaliteta durum pšenice, od koje se proizvodi tjestenina, već krajem oktobra na policama bi potrošače mogle zateći nove, više cijene tog proizvoda”, navodi BHRT i dodaje da su vremena kada je kesa makarona koštala tek nešto više od marku davno iza nas.

“Pojedini proizvođači već su podigli cijene, a novo poskupljenje se sprema. Bosna i Hercegovina nema svoju proizvodnju durum pšenice, koja se koristi za proizvodnju tjestenine, zbog čega se oslanja na uvoz”, navodi ovaj medij.

Cijena uvozne skočila je od 30 do 40%, objašnjavaju domaći proizvođači tjestenine.

Međunarodni savjet za žitarice predviđa da će globalna proizvodnja duruma za 2023/24. biti najniža u 22 godine, čime će svjetske zalihe biti najmanje u tri decenije, a to znači da poskupljenjima ni izbliza nije kraj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79