Posljednji slučaj nasilja u BiH potaknuo još neke žrtve da progovore

N1

U posljednjem događaju nasilja koji je potresao Bosnu i Hercegovinu, javnost je zgrožena novim detaljima. Gotovo svakodnevno svjedočimo eskalaciji nasilja u bh. društvu, no svaki novi slučaj iznova šokira javnost.

Granice normalnog odavno su pređene. Rade li nadležni svoj posao, je li sigurnosna situacija narušena, stara su pitanja. Ona nova su jesmo li postali tolerantni na zločin i kako ozdraviti bh. društvo?

Maloljetne djevojke su godinama prijavljivale slučajeve uznemiravanja od strane starijeg komšije, ali i drugih sličnih incidenata, samo da bi se njihova zaštita odgađala.

Jedna od žrtava, Tea Muharemović , podijelila je svoje iskustvo s N1, ističući da je često morala pokazivati ekstremnu emocionalnu ranjivost kako bi policija vjerovala u ozbiljnost situacije.

“Par puta kada smo zvali policiju, uzimali su izjavu i sve, saslušali su nas. Međutim, imam osjećaj da uvijek treba previše da im pokažeš koliko te pogodilo, da bi ti povjerovali. Tek kada sam naišla na jednog jako finog policajca koji je zaista htio da se potrudi i pomogne dolazio je kasnije provjeravao mene i poznanicu, da li smo dobro, kako to ide. Uspjeli smo nekako. Ja sam kasnije otputovala kada sam se vratila, rečeno mi je da se dogodilo još nešto, pa da je tada napokon, da li je bio zatvoren ili ne, ne znam, nisam ga vidjela od prošle godine hvala Bogu”, ispričala je Tea Muharemović-Berić.

Ovaj slučaj nije izoliran incident. Nasilje u bosanskohercegovačkom društvu eskalira gotovo svakodnevno, postavljajući pitanja o odgovornosti nadležnih institucija i sigurnosnoj situaciji u zemlji.

Građani sve više postavljaju pitanja o tome jesmo li postali previše tolerantni na zločin i kako možemo ozdraviti naše društvo. Posljednjih dana, naslovne stranice ponovo zauzimaju vijesti o kriminalnim djelima.

Sarajevo je posebno pogođeno s nekoliko teških incidenata, uključujući ubistvo žene na Pofalićima, napad nožem na benzinskoj pumpi te tragični slučajevi ubistava i samoubistva na Širokači.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79