Poslodavaci sve više zahtijevaju kontrolu bolovanja radnika

Poslodavaci sve više zahtijevaju kontrolu bolovanja radnika


Državna i entitetske agencije za statistiku u Bosni i Hercegovini ne objavljuju takve podatke, ali postoji informacija od strane poslodavaca koja ukazuje na visoke stope bolovanja u nekim dijelovima zemlje. Na primjer, u Federaciji Bosne i Hercegovine gotovo 13% radnika svakodnevno je na bolovanju, što je znatno iznad europskog prosjeka od šest i po dana bolovanja godišnje.

Kontrole bolovanja su postale češće, s poslodavcima koji sve više sarađuju s nadležnim službama kako bi provjerili opravdanost bolovanja. Rezultati tih kontrola često ukazuju na kraća, neopravdana bolovanja koja se otvaraju zbog manjih zdravstvenih problema poput prehlade, glavobolje itd.

Mladen Pandurević, predstavnik Udruženja poslodavaca FBiH, nedavno je iznio podatak kako samo u FBiH postoji mogućnost da se danas zaposlite, sutra odete na bolovanje i 40 godina budete na bolovanju.

– Prema podacima koje smo dobili, ljudi su po 5-6 godina na bolovanju – istaknuo je. Zbog sumnji na zloupotrebu sve veći broj poslodavaca u Federaciji BiH nadležnim se službama obraća radi provjere zaposlenika koji su na bolovanju. Rezultati kontrola pokazuju kako lažna bolovanja uglavnom traju kraće i obično se otvaraju zbog prehlade, povišene tjelesne temperature, glavobolje, probavnih tegoba i slično. Kako su naveli iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a, tokom prošle godine njihovi zaposlenici proveli su 92 terenske kontrole opravdanosti bolovanja, kao i 3827 zahtjeva za refundiranje privremene spriječenosti za rad koji idu na teret sredstava Zavoda. Naglasili su kako bolovanja koja traju kraće, odnosno do 42 dana, Zavod kontrolira po zahtjevu poslodavca. Kako su naveli iz Zavoda zdravstvenog osiguranja SK-a, tokom prvog tromjesečja ove godine njihovi kontrolori obavili su više od 1400 kontrola. Od navedenog broja, 110 ih se odnosi na ciljane kontrole bolovanja po zahtjevu poslodavca.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja RS-a kažu kako ne vode evidenciju o broju radnika koji koriste bolovanje, već “slučajeve bolovanja”.

– U prosjeku mjesečno, u ovoj godini, zabilježeno je oko 17.000 slučajeva bolovanja. Napominjemo da jedan slučaj ne znači jedan radnik jer radnik, primjera radi, može u toku mjeseca otvoriti bolovanje i dva puta, što se evidentira kao dva slučaja bolovanja – kažu iz Zavoda.

– Ne vodi se precizna evidencija, ali je pouzdan podatak da u svakoj tvrtki u RS-u, svakog mjeseca, na bolovanju bude 10 – 12 zaposlenih – kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a.

Ukupno su 63 poslodavca u RS-u tražila izvanrednu ocjenu bolovanja za 74 radnika.

U devet mjeseci ove godine 25 poslodavaca je za 57 radnika zatražilo kontrolu bolovanja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija