Poslodavci iz F BiH se požalili Amerikancima: Guši ih glomazna administracija

Poslodavci iz F BiH se požalili Amerikancima: Guši ih glomazna administracija


Delegacija Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) susrela se danas sa delegacijom američke ambasade predvođenom ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država, Michaelom J. Murphyjem. Na sastanku su razgovarali o trenutnom stanju i perspektivama realnog sektora u FBiH, kao i o preprekama i potrebama za unapređenje poslovnog ambijenta.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, Adnan Smailbegović, i direktor Mario Nenadić predstavili su ambasadoru Murphyju aktivnosti i inicijative Udruženja. Istaknuli su da cijena rada u FBiH trenutno spada u najviše u Europi, te da je neophodno smanjiti parafiskalna i fiskalna opterećenja. Također, naglasili su potrebu za reformom zdravstvenog sistema kako bi se smanjio teret plaćanja bolovanja koji snose poslodavci. Nedostatak kvalificirane radne snage, nesklad obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada te složena administracija također su izdvojeni kao ključni problemi.

Udruženje poslodavaca FBiH istaklo je da nerealna evidencija službi za zapošljavanje o nezaposlenim osobama dodatno komplicira situaciju. Također, poslovanje u FBiH opterećuje komplicirana administrativna procedura, nepotpuna infrastruktura te politička nestabilnost koja odbija domaće i strane investicije. Ove prepreke za investiranje posebno su istaknute u izvještaju o investicijskoj klimi u Bosni i Hercegovini koji je objavio američki State Department.

U saopćenju Udruženja poslodavaca FBiH naglašeno je da su njihove prioritetne aktivnosti usmjerene prema poboljšanju poslovnog ambijenta, smanjenju parafiskalnih nameta, liberalizaciji tržišta rada te ekonomsko-socijalnom dijalogu. Također su istaknuli da su svoje prijedloge i inicijative predstavili vlastima prije i nakon izbora, no još uvijek nema adekvatne i pravovremene reakcije vlasti na ove zahtjeve.

Ambasador Michael J. Murphy je pozvao na usku saradnju između Udruženja poslodavaca FBiH i vlasti. Istaknuo je da je njihova suradnja ključ za efikasne reforme te pohvalio napore Udruženja u pripremanju mjera i zakona za olakšanje poslovanja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija