Poslodavci iz RS: Neprihvatljivo da minimalac bude 1.050 KM

Poslodavci iz RS: Neprihvatljivo da minimalac bude 1.050 KM


Predsjednik Unije poslodavaca RS-a Saša Trivić rekao je da su za poslovnu zajednicu neprihvatljivi prijedlozi da najniža plaća u RS-u u 2024. godini bude 1.050 KM, već treba da iznosi od 750 do 780 KM.

Nakon sastanka predstavnika Unije sa premijerom RS Radovanom Viškovićem u Banja Luci, Trivić je rekao da će Vlada narednih dana donijeti odluku o iznosu najniže plaće i da je uvjeren da prijedlog da ona bude 1.050 KM neće biti na stolu, jer bi to, kako je ocijenio, sigurno proizvelo ogromne probleme.

Trivić je rekao da bi u slučaju rasta najniže plaće na 1.050 KM došlo do rasta cijene hljeba četiri do pet posto. On je naveo da poslodavci na najnižu plaću isplaćuju topli obrok i prevoz, te da traže da se izjednače najniže plaće u javnom i privatnom sektoru.

Govoreći o prijedlogu budžeta i ekonomskih reformi za 2024. godinu, Trivić je rekao da se poslovna zajednica zalaže za jače mjere države u borbi protiv sive ekonomije, te da se u budžetu poveća stavka za tehnološki razvoj.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija