Postignut sporazum nakon štrajka upozorenja: Profesori zadovoljni dogovorom

Postignut sporazum nakon štrajka upozorenja: Profesori zadovoljni dogovorom


Sindikat srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) postigao je sporazum s Vladom nakon održanog jednog štrajka upozorenja i donio odluku o zamrzavanju sindikalnih aktivnosti do daljnjeg.

Samir Fajić, predsjednik srednjoškolskog sindikata u USK-u, izjavio je da su postigli dogovor da se premijer i ministar financija USK-a potrude oko primjene i isplate pravilnika o naknadi prijevoza profesorima u skladu s rastućim cijenama goriva.

Također, od njih se očekuje da pronađu sredstva za povećanje plaća, jer je utvrđeno da su troškovi života i inflacija premašili šest posto. Profesori će zasad prihvatiti povećanje njihovih ukupnih primanja.

Što se tiče drugih zahtjeva, kao što je primjena Pravilnika o napredovanju, ministarstvo obrazovanja i Pedagoški zavod će raditi na izmjenama tog pravilnika kako bi nadoknadili propust od četiri godine, tokom kojih nije bilo ocjenjivanja.

Sindikat također traži zakonsko rješenje za kolege s 20 do 25 godina radnog staža kako bi ih prebacili u viši platni razred. Očekuje se da će ubuduće biti redovno ocjenjivanje bez takvih zakašnjenja.

Uprkos tome što je sindikat tražio formiranje mirovnog vijeća kako bi imali mogućnost stupanja u generalni štrajk, ta tema nije razmatrana zbog pozitivnih pomaka u pregovorima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija