Posurnuli gigant ostaje bez radnika: Nisu dobili platu od augusta ali su zato dobili njemačku vizu

Posurnuli gigant ostaje bez radnika: Nisu dobili platu od augusta ali su zato dobili njemačku vizu


Posljednjih mjeseci firmu je napustilo oko 60-ak radnika koji, razočarani nebrigom Vlade FBiH za nekadašnjeg giganta i neispunjenim obećanjima ministra Nermina Džindića, ne vide više perspektivu

Tvornica oružja “Binas” i u novu godinu je ušla sa svim problemima. Plate, topli obrok i doprinosi kasne, novih ugovorenih poslova uglavnom nema, a razočarani radnici odlaze.

Tvornica oružja “Binas” napustilo 60 radnika: U novu godinu ušli bez pet plata

“Binas je doveden u situaciju da više nema ni kapaciteta za ozbiljan rad. Namjenska industrija je kompleksna djelatnost i kada odu tri ili četiri inženjera to je kadrovski udar. To je upravo ono što se dešava Binasu”, kažu neki od sad već bivših uposlenika ove kompanije.

Zadnjih par mjeseci mnogo je radnika napustilo preduzeće Binas Bugojno. Razlog napuštanja jeste sigurno da radnici u februaru 2022. nisu još dobili plate od Augusta 2021. Kakva će biti sudbina ovog nekadašnjeg giganta iz Bugojna ostaje nam da vidimo, u nastavku pogledajte kako su radne kolege ispratile Adisa i Hasana.

“Hasan je samo još jedan od 70-ak radnika koji napušta Binas u zadnjih par mjeseci. I kao i hiljade drugi, mladi ljudi, pošteni, dobri radnika, napušta državu. Ne napušta niko pa ni Hasan što ne voli Binas i BiH. Napušta zato što mora, što je natjeran na to.

Hasanov babo nije napustio državu kad je najteže bilo, u ratu. Al zato danas njegov sin to mora uradit. Ide tamo gdje će ga poštovati i platiti za njegov rad i trud. Ovdje to nije tako. Ovdje moraš prvo biti podoban, znao radit ili ne. Moraš klimat glavom, i sve će biti OK. Samo se pitamo , kad ode još puno radnika, a otići će, ko će im onda klimat glavom. Upravi Binasa nije problem što radnici odlaze. Oni se bave drugim stvarima, kako naprimjer raskopati pogon TOD-a, koji je srce Binasa.

Uprava se bavi kako da nama radnicima isplate što manje plate, i da još koju preskoče, iako su svjesni da time krše zakon. I naravno sve to Nadzorni odbor odobrava. Čak im u tome pomažu i pojedini šefovi pogona, znaju da to nije u redu, al bitno je “fotelju” zadržat.

Ali ništa, idemo dalje, al ne do medalje, nego do konačne propasti 🙁”

Vlada FBiH i SDA uništili nekadašnjeg giganta namjenske industrije iz Bugojna

 

“Adis je jedan od 70 radnika koji su napustili Binas u zadnjih 6 mjeseci. Razlog poznat. Radnici Binasa u Februaru još uvijek nisu dobili platu za avgust. Sve rečeno. Ko je kriv ?? Uprava. Nadzorni odbor. I oni koji su ih postavili na te funkcije….”

Mi koji smo dali svoj život u ratu i poslije rata na očuvanju fabrike nećemo dopustiti niti jednoj politici niti ovom sindikatu da ugrozi ono što su naši djedovi, očevi i mi pravili.

Ogorčeni radnici progovorili: Ovo je baša priča i prava istina o Binasu


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija