Potpisan ugovor: Crnogorci će obučavati pilote i aviomehaničare MUP-a KS

Post [M,D] First paragraph - 300x250

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i ovlašteni zastupnik „Flight Academy Montenegro“ d.o.o. Podgorica Dragan Ivančević, potpisali su danas ugovor o školovanju pilota i aviomehaničara prve helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo.

Šest članova helikopterske jedinice MUP-a Kantona Sarajevo školovanje u Podgorici počet će već naredne sedmice, a trajat će ukupno dvije godine.

U prvom, od ukupno četiri kvartala školovanja, piloti i aviomehaničari imat će teorijsku obuku za sticanje PPL helikoptera, praktičnu obuku na helikopteru R44, te obuku u zemaljskim učionicama, a na kraju prvog kvartala polagat će ispit za dozvolu PPL.

Post [M,D] Text - ADX / Video

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, ovo je treća faza projekta koji je u svom prvom dijelu uključivao izbor pilota i aviomehaničara za helikoptersku jedinicu, zatim nabavku helikoptera, dok je treća faza njihovo školovanje, a četvrta izgradnja hangara za helikopter koji će se nalaziti na Sarajevskom aerodromu. Budućim pilotima i aviomehaničarima obezbijeđeni su svi uslovi za adekvatno školovanje, od smještaja do vrhunske obuke.

„Put kojim smo krenuli uspješno implementiramo i MUP Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo, ali prvenstveno građani Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine imat će višestruke koristi od ovog projekta jer ovo radimo zbog njih. Očekujem da za dvije godine imamo vrhunsku helikoptersku jedinicu MUP-a Kantona Sarajevo koja će moći odgovoriti svim izazovima i biti na raspolaganju za korištenje helikoptera u svim situacijama koje to budu zahtijevale. Na taj način, ispunit ćemo našu viziju da Kantona Sarajevo ima helikopter i jednu dugoročnu i održivu helikoptersku jedinicu,“ poručio je ministar Katica.

„Primarni zadatak bit će osigurati pomoć građanima u slučaju prirodne ili elementarne nepogode, pomoć u stanju potrebe za spašavanjem ili liječenjem, te odgovoriti svim sigurnosnim izazovima. Naši kandidati prošli su veoma ozbiljne testove i zadovoljili stroge uslove, a ova obuka i školovanje omogućit će im sva neophodna znanja za upravljanje i održavanje helikoptera,“ dodao je ministar Katica.

Post [M,D] Text - ADX / Video

Fligh Academy Montenegro je akademija koja postoji skoro 30 godina i školovali su više od 150 profesionalnih pilota, te 22 kapetana za nacionalnu aviokompaniju. Ovlašteni su za pružanje svih vrsta obuka, od početnog pilota do kapetana aviona i helikoptera. Njihovi instruktori imaju bogato iskustvo sa više od 20.000 sati letenja.

„Svi naši đaci do sada su bili izvanredni i na svim simulatorima su prolazili iznadprosječno. Siguran sam da će tako biti i sa ovim momcima koji će narednih dana početi teorijsku obuku, a računamo da će već od 01. septembra momci sjesti u helikopter i krenuti s obukom. Potrudit ćemo se da to bude na najvišem nivou, a dodatno smo potpisali ugovor sa akademijom u Španiji, tako da kada kod nas završe dio koji im je potreban za dozvolu profesionalnog pilota, ići će u Španiju da završe ‘ground school’ specijalno za helikopter koji je kupio MUP Kantona Sarajevo, a potom i da prođu obuku na simulatoru za isti taj helikopter,“ izjavio je Dragan Ivančević, predstavnik „Flight Academy Montenegro“ d.o.o. Podgorica.

Helikoptersku jedinicu MUP-a Kantona Sarajevo čine kandidati koji su zadovoljlili stroge uvjete i kriterije javnog konkursa koji su uključivali fizičku spremu, poznavanje geografije, engleskog jezika, ljekarske preglede, sigurnosne provjere i u konačnici selektivno letenje. Šest članova helikopterske jedinice već su zasnovali radni odnos u MUP-u Kantona Sarajevo, a završetak njihovog školovanja trebao bi se podudarati sa ugovorenim rokom za isporuku helikoptera MUP-a Kantona Sarajevo.

Post [M,D] Text - Linker

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79