Potresni ispovijest majke kojoj su navijači oteli sina na Ilidži: “Preturali su mu po stanu, tukli ga i snimali”

Potresni ispovijest majke kojoj su navijači oteli sina na Ilidži: “Preturali su mu po stanu, tukli ga i snimali”


Majčin intervju – Lice u lice sa traumom

U ekskluzivnom i potresnom intervjuu, majka žrtve brutalnog napada dijeli šokantne detalje o agoniji koju je preživjela njena porodica. Sažimamo dramatične momente od napada do trenutnog stanja.

Crna-Hronika: Kako ste saznali za incident i otmicu vašeg sina?

Majka: Vijest mi je stigla od moje kćerke, koja nas je obavijestila zbog smrtnog slučaja. Naš sin je bio žrtva brutalnog napada dok je šetao od Pejtona prema restoranu Brajlović.

Crna-Hronika: Možete li nam opisati okolnosti događaja kako su se odvijali tog dana?

Majka: Zaustavio se tu sivi Audi 80. Pitali su ga ima li novčanik kod sebe, on je rekao da nema. Tražili su mu i mobitel. Mobitel im je dao. Pitali su ga za koga navija, a kad je rekao “za Sarajevo”, krenulo je maltretiranje.

Uvukli su ga u auto, njih petorica, toliko ih je bilo u autu. Odvukli su ga u Lužane, u park. Između nekih zgrada, gdje oni prave te grafite. To je bilo između 15 do 21 sati do 15 do 22 sata. Tu su ga tukli, maltretirali i skidali ga do pasa. Htjeli su da vide ima li neko obilježje Hordi Zla na tijelu. A vidjeli su mu na mobitelu stikere od Hordi Zla.

Međutim, ovaj, tu su ga tukli i onda su ga opet nasilno ubacili u auto i otišli su prema Proming benzinskoj pumpi da naspu goriva. Pozadi u autu je sjedio on i još trojica, a naprijed su bili vozač i suvozač. Nasuli su gorivo i izašao je suvozač da plati, te je imao na glavi dvije kape, od dukserice i jakne. Navodno u autu taj jedan što ga je držao, mislio je dok se moj sin pomakao u autu, da će početi da bježi, te je izvadio nož i pošao da ga ubode sa lijeve strane. Reagovao je vozač uz psovke, riječima “šta radiš, da li si normalan” i uzeo mu je nož. Kad su svi sjeli u auto, rekli su mu da ima tri uslova:

– Da mu svi uriniraju u usta,
– Da ga polome ili
– Da ih vodi kući.

On im je rekao da stvarno nema veze sa navijačima Hordi Zla, da to radi iz svog hobija i ovaj, on je sagledao situaciju i rekao im “nemojte kući, imam mamu bolesnu”. Oni su mu rekli da ih to ne zanima.

Kad je vidio da nema izlaza, pristao je na to da ih vodi kući. A gore u parku kad su ga prvi put dovukli, to sam zaboravila reći, četvorica ih je još čekalo, dok ih je pet bilo u autu.

Znači ukupno devet njih je bilo, koje je on vidio. Da li je neko još iza njegovih leđa bio, to ni on sam ne zna.

Kad ih je doveo pred zgradu, izvadili su mobitel, slikali su i snimali, pred ulazom je bila neka djevojka u autu i momak joj. Oni su ga pitali ko je ona, da li je zna, je li mu sestra ili neko. On je rekao da ih ne poznaje. Onda su ušli u haustor.

Jedan je ostao u autu, drugi je bio u haustoru, a treći mu je kad ga je doveo pred vrata, taj vođa, tako ga zovu, što ga je tukao i maltretirao, rekao da sad kad otvore vrata i ako mu izađu roditelji kaže da je on njegov drug i da ga provede u svoju sobu da uzme neke majice. Dakle slikali su kompletnu zgradu, ulaz, gdje se nalazimo, dakle sve.

Njega su ispitivali u koju školu ide, koji prevoz koristi, ko mu je razrednik, ma sve. Kad su otključali vrata i kad su vidjeli da kući nema nikoga, taj vođa zovnuo je ovoga iz haustora, ušao je i on i zaključali su vrata.

Tu je nastala premetačina po stanu. Sve su izbacili, tražili neke šalove. Neka obilježja Hordi Zla. On je imao te dvije majice, navijačke. Iz njegovog ormara također su sve izvadili, sa vješalica su sve pobacali. A na vratima je imao par stikera Hordi Zla, kad su to vidjeli, onda je nastala drama. Uzeli su veliki nož iz kuhinje. Taj vođa je krenuo prema njemu i rekao je da uzme telefon i da snima ovo.

Kako je išao prema njemu, rekao mu je nemoj se bojati neću ti ništa ako budeš poslušan. Onda je uzeo nožem sjeći ta vrata, gulio te stikere,, mislim pravio štetu po stanu. Užas, ne znam kako bih to sve opisala.

U suštini kad su sve to iskalili iz sebe, kad je sve to uradio pružio mu je ruku i rekao nisi nas vidio i nismo te vidjeli. Uzeli su njegovu SIM karticu i odnijeli. Rekli su mu ako nas prijaviš policiji isjeći ćemo te na komadiće.

Nakon što su mu oteli SIM karticu i prijetili mu, otišli su, a on je zaključao vrata i odmah obavijestio roditelje. Policija je izašla na teren, a PU Ilidža je brzo reagirala i u roku od 24 sata uhapsila počinitelje. Uslijedila su saslušanja, a sudski vještak je radio procjenu psihičkog stanja.

Crna Hronika: Da li je vaš sin poznavao napadače ili imao prethodne konflikte s njima?

Majka: Moj sin, nije pozavao napadače. Nije imao prethodne konflikte s njima, bio je jednostavno žrtva brutalnog napada. Našao se u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu.

Crna Hronika: Kako se vaš sin osjeća sada nakon incidenta? Da li je fizički ili emocionalno povrijeđen?

Majka: Fizički je prošao kroz teške trenutke, posebno tijekom napada i maltretiranja. Emocionalno je duboko pogođen, osjeća strah i nelagodu, teško se nosi s traumom koju je doživio. Prijatelji i poroica mu pružaju podršku, ali proces oporavka bit će dug.

Crna Hronika: Jeste li primijetili bilo kakve promjene u ponašanju ili emocionalnom stanju svog sina prije incidenta?

Majka: Da, primijetila sam da je postao rezerviraniji i povučeniji. Neki strahovi su se pojavili, a normalne svakodnevne aktivnosti sada su obavijene anksioznošću. Ovo iskustvo ostavilo je ozbiljan trag na njemu, ali i na svima nama, što je razumljivo s obzirom na okrutnost incidenta koji je doživio. Moj sin doslovno ne smije da izađe iz kuće.

Crna Hronika:
Kako se osjećate u vezi odluke suda o puštanju osumnjičenih uz mjere zabrane umjesto pritvora?

Majka: Iskreno, osjećam se izuzetno zabrinuto i nesigurno zbog odluke suda o puštanju osumnjičenih umjesto pritvora. Razumijem da pravosudni sustav ima svoje postupke, ali s obzirom na ozbiljnost prijetnji koje su upućene mom sinu, strahujem za sigurnost mene i moje porodice. Ovo iskustvo dodatno pojačava osjećaj ranjivosti i nedostatka zaštite. Nastavit ćemo surađivati s nadležnim organima i vjerujem da će pravda biti zadovoljena.

 

Tijekom istražnog postupka, majka je kontaktirala javnu tužiteljicu Jasminku Knežević, koja je izjavila da nema dovoljno osnova da zadrži osumnjičene u pritvoru, budući da nisu bili ranije kažnjavani.

Nakon toga, majka nas je kontaktirala, naš portal Crnu Hroniku, jer je osjećala da je njen sin izložen ozbiljnim prijetnjama, a strah od ponovnog napada bio je prisutan.

Javna tužiteljica Jasminka Knežević je, međutim, pozvala majku i zatražila da povuče medijsku pažnju jer, prema njenim riječima, postoji još jedna starija osoba od oko 40 godina koja je umiješana i koja bi trebala biti privedena. Ova informacija izazvala je dodatnu zabrinutost.

Majka je također navela da su kontaktirali sudskog vještaka kako bi procijenili psihičko stanje njenog sina, ali smatra da je možda bilo prerano jer mladić još uvijek osjeća strah. Iako je policija djelovala profesionalno, majka izražava nelagodu zbog činjenice da su osumnjičeni pušteni iz pritvora, posebno uzimajući u obzir ozbiljnost prijetnji koje su upućene njenom sinu. S obzirom na sve navedene okolnosti, majka se zbog toga obratila medijima kako bi zatražila dodatnu zaštitu za svoju porodicu.

Uz to, majka je izrazila nelagodu zbog činjenice da su osumnjičeni, iako su bili u pritvoru, ipak pušteni. Ovim putem, majka je pokušala skrenuti pažnju na ozbiljan incident koji je njen sin pretrpio, s naglaskom na ozbiljnim prijetnjama i traumi koju je doživio. Osim toga, zabrinuta je što osobe koje su izvele napad znaju sve o njenoj obitelji, njihovoj svakodnevnici i životnim navikama, čime se stvara dodatna atmosfera straha.

Ovaj javni istup majke također ukazuje na moguće propuste u pravosudnom sustavu, s obzirom na izazove s kojima se obitelj suočila, uključujući pritisak javne tužiteljice da povuku medijsku pažnju. Cijeli slučaj postavlja ozbiljna pitanja o sigurnosti građana, efikasnosti pravosudnog sistema i nužnosti zajedničkih napora u borbi protiv nasilja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija