Potrošio mu skoro 2000 KM: Koristio bankovnu karticu kolege da bi izvršio plaćanja u igricama

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona dana 28.06.2021.godine podiglo je optužnicu protiv Kovačević Jasira zbog krivičnog djela računalna prijevara iz člana 395. stav 1. KZ F BiH.

Optužnica je u cijelosti potvrdena dana 02.07.2021. godine od strane sudije za prethodno saslušanje Opcinskog suda u Zenici.

Portal Crna Hronika otkriva detalje optužnice.

U periodu od 13.05.2020. godine pa do 20.10.2020. godine, na području grada Zenica, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist i time drugom prouzrokuje imovinsku štetu, došao u posjed bankovne kartice svog radnog kolege R. A., na način da je iskoristio njegovu nepažnju u prostorijama zgrade „…….“ u naselju Crkvice u Zenici, gdje su radili kao zaposlenici firme „………“ na završnim radovima izgradnje zgrade.

Tu je tokom radnog vremena otišao do prostorije gdje zaposlenici drže svoju odjeću i kako u toj prostoriji nije bilo nikoga, pregledao je A. odjeću i u istoj pronašao bankovnu karticu broj ……… ………, fotografisao je svojim mobitelom sa obje strane i vratio je u prsluk.

Iako je bio svjestan da nema ovlaštenja vlasnika kartice za raspolaganje sredstvima na toj kartici, dana 14.05.2020. godine bez znanja i njegovog odobrenja, koristeći svoj mobilni telefon marke „Samsung A40“ na Google račun naziva „….. ………“ verifikovan sa e-mail adresom [email protected] čiji je korisnik, te je kao sredstva plaćanja dodao podatke sa bankovne kartice R. A., da bi u periodu od 14.05.2020. godine, pa sve do 20.10.2020. godine izvršio veći broj transakcija na ime internet prodavca Google Garena i drugi.

Tim transakcijama je izvršio online kupovinu virtualnih predmeta za video igricu pod nazivom „Free Fire“, te na taj način pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 1.809,16 KM, a za isti iznos oštetio R. A.,

Tako je počinio krivično djelo računalna prijevara iz člana 395. stav 1. KZ F BiH


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79