Potrošnja građana BiH svaki mjesec slabija i pada

Potrošnja građana BiH svaki mjesec slabija i pada


Prema podacima koje je Porezna uprava Republike Srpske dostavila Feni, u junu ove godine došlo je do značajnog smanjenja evidentirane potrošnje u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ukupan promet posredstvom fiskalnih blagajni u prvoj polovini godine iznosio je nešto više od 5,3 milijarde KM, što predstavlja rast od samo 1,37 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Međutim, oporezovana potrošnja u junu 2024. godine iznosila je oko 884 miliona KM, što je pad od 16,1 posto u odnosu na juni 2023. godine.

Iako je inflacija u juni 2024. godine, prema podacima Zavoda za statistiku, iznosila 1,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, stručnjaci sugeriraju da dugotrajni inflacijski pritisci smanjuju kupovnu moć potrošača. Murisa Marić iz Udruženje za zaštitu potrošača “Don” Prijedor ističe da službeni podaci potvrđuju osipanje kupovne moći građana zbog inflacije koja traje već dvije godine.

Marić napominje da su na početku rasta cijena potrošači vjerovali da će se cijene brzo stabilizirati. Međutim, rast cijena se nastavlja, a potrošači su prisiljeni pažljivije birati na što će potrošiti svoj novac. Osim toga, primjećuje da je sve manje potrošača koji kupuju nepotrebne stvari, a trend je da ljudi kupuju samo ono što im je neophodno.

Marić također napominje da su podaci o potrošnji u junu pokazali i smanjenje broja potrošača, s naglaskom na to da je sve više starijih osoba s drugačijim potrošačkim navikama. Ujedno, podaci sugeriraju da je ove godine bilo manje posjetitelja iz dijaspore koji dolaze u rodni kraj, što dodatno utječe na smanjenje ukupne potrošnje.

Na kraju, Marić ističe da podaci Porezne uprave odražavaju samo legalne transakcije, dok je ukupni promet znatno veći zbog crnih tokova. Prema nekim procjenama, ilegalna potrošnja može biti barem polovica legalne.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija