Potvrđena optužnica protiv Eldina Brajlovića zbog reketiranja zatvorenika KPZ Sarajevo

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv zatvorskog stražara Eldina Brajlovića zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Brajlović se tereti da je od početka 2022. godine do aprila iste godine kao zatvorski stražar u Kazneno popravnom zavodu poluotvorenog tipa Sarajevo-Odjeljenje Ustikolina, u više navrata od jednog osuđenika tažio 1.000 KM i mobilni aparat iPhone.

Zauzvrat mu je obećao da će ga obavijestiti ukoliko budu planirani pretresi zatvorskih ćelija osuđenika, kako bi mogao sakriti nedozvoljene predmete koje eventualno posjeduje. Obećao je i da će uticati na svoje nadređene kako bi dobio korištenje vanzatvorskih pogodnosti, te da ga neće fizički maltretirati bez razloga, što je u prethodnom periodu već činio, udarivši ga gumenom palicom dok je obavljao poziv na zatvorskoj telefonskoj govornici.

Prilikom korištenja vanzavodskih pogodnosti, odnosno, slobodnog vikenda van KPZ-a, osuđenik B.B. se sastao sa Brajlovićem na jednoj benzinskoj pumpi na Stupu u Sarajevu kako bi mu dao traženi novac i mobilni aparat. Tada su Brajlovića, tačnije, 15. aprila 2022. godine po nalogu Tužilaštva KS uhapsili pripadnici Federalne uprave policije sa označenih 500 KM i iPhone mobitelom koji mu je osuđenik predao.

U optužnici je postupajući tužilac predložio sudu zabranu obavljanja posla zatvorskog stražara na pet godina od pravosažnosti presude. Nakon lišenja slobode, optuženi je suspendiran sa radnog mjesta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79