Potvrđena optužnica protiv Enesa Čengića: Bivši direktor Energoinvesta trošio novac po svom hiru

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Enesa Čengića, bivšeg direktora “Energoinvesta” zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

– Optuženi se tereti da je od novembra 2011. do februara 2016. godine, u svojstvu direktora Energoinvesta, nenamjenski trošio novac sa odobrenih biznis kartica i to za kupovinu roba i usluga koje se ne mogu dovesti u vezu sa poslovanjem preduzeća. Na taj način je oštetio “Energoinvest” u iznosu od 43.847,29 KM- navodi se u optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Riječ je o aferi koju je pokrenuo “Avaz” 2016.godine, upozoravajući na nenamjensko trošenje novca, nakon čega je Tužilaštvo pokrenulo istragu.

Radi se o biznis kartici koju imaju svi generalni direktori državnih firmi i ona im služi isključivo za korištenje novca za potrebe firme koju zastupaju, od putovanja do plaćanja smještaja u inozemstvu te poslovnih sastanaka.

Čengić je trošio novac, a nije priložio nijedan račun. Utvrđeno da je novac potrošen u svrhu koja nema nikakve veze s „Energoinvestom“, niti računi koje je prikazao imaju bilo kakve veze s poslovanjem ove kompanije, pisalo je tada u izvještaju interne kontrole.

  Pronađena droga: U policijskoj akciji u Doboju uhapšeno više osoba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79