Potvrđena optužnica protiv SDA-ovog internet ratnika i propagandiste Jasmina Mulahusića

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, kao i ugrožavanja sigurnosti, potvrđeno je iz Državnog tužilaštva za Detektor.

Optužnica, u koju su novinari Detektora imali uvid, navodi da je Mulahusić od 2021. do 2023. godine kontinuirano putem društvenih mreža objavljivao sadržaje usmjerene protiv osoba koje je medijski obrađivao kreiranjem fotomontaža i neistinitih informacija. Ove objave su bile usmjerene na izazivanje osjećaja ugroženosti, nesigurnosti i straha kod žrtava i njihovih porodica. Također, Mulahusić je javno pozivao na otpuštanje osoba srpske i hrvatske nacionalnosti iz institucija BiH.

Prema optužnici, Mulahusić je djelovao i protiv Bošnjaka koji nemaju političke, nacionalne i vjerske poglede u skladu s njegovim radikalnim stavovima. Nazivao ih je izdajnicima i nevjernicima, te je javno pozivao svoje sljedbenike da ih kazne, što je rezultiralo prijetećim i uvredljivim komentarima na njegovim objavama.

U optužnici se navodi da su ove radnje izvršene s namjerom podsticanja mržnje prema grupi osoba ili članu grupe u BiH, temeljem njihove vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti. Time je Mulahusić izazivao i raspirivao razdor, nacionalnu i vjersku mržnju među konstitutivnim narodima i ostalima u BiH.

Detektor je ranije izvijestio da je Mulahusić uhapšen u septembru 2021. godine i saslušan kao osumnjičeni. Tužilaštvo ga je tada dovodilo u vezu s osobama bliskim terorističkim organizacijama. Na ročištu o prijedlogu za pritvor, njegova odbrana je tvrdila da nije bio saslušavan u vezi s “Al-Kaidom”. Sud je odbio prijedlog Tužilaštva za pritvor i Mulahusić je pušten na slobodu bez mjera zabrane.

Tužilaštvo planira dokazivati navode optužnice pozivanjem devet svjedoka, jednog vještaka, te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79