Rast cijena novih stanova u BiH: Iz dana u dan sve skuplje

Rast cijena novih stanova u BiH: Iz dana u dan sve skuplje


Prema najnovijim podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna cijena novih stanova u Bosni i Hercegovini u prvom kvartalu ove godine iznosila je 2.775 KM po kvadratnom metru.

U poređenju s prosječnom cijenom iz 2023. godine, ova cijena je porasla za sedam posto, dok je u odnosu na prvi kvartal 2023. godine zabilježen rast od 17,2 posto.

U strukturi cijene novih stanova, najveći dio od 54,5 posto odnosi se na cijenu gradnje i dobit izvođača. Ostali troškovi uključuju PDV, koji čini 31,1 posto ukupne cijene, te cijenu građevinskog zemljišta koja iznosi 14,4 posto.

Tokom prvog kvartala ove godine prodato je 713 novih stanova, što predstavlja povećanje od 2,6 posto u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, u poređenju s prosječnim brojem prodanih stanova u 2023. godini, ovaj broj je manji za 30,2 posto.

Površina prodanih novih stanova u prvom kvartalu ove godine manja je za 1,2 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine, dok je u poređenju s prosječnom površinom prodanih stanova u 2023. godini smanjena za 30,3 posto.

Ovi podaci ukazuju na kontinuirani rast cijena novih stanova u BiH, dok se istovremeno bilježi pad u broju prodanih stanova i njihovoj prosječnoj površini.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija