Ćudić traži promjenu pravilnika OS BiH: Podržavam vojnikinju Mujanović i pravo na nošenje hidžaba

Ćudić traži promjenu pravilnika OS BiH: Podržavam vojnikinju Mujanović i pravo na nošenje hidžaba


Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u državnom parlamentu, podnijela je inicijativu kojom traži omogućavanje nošenja hidžaba u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OS BiH).

Inicijativa dolazi nakon što je Emela Mujanović, pripadnica OS BiH, najavila napuštanje vojske zbog zabrane nošenja hidžaba.

“U potpunosti podržavam vojnikinju Emelu Mujanović u njenoj kritici zabrane nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH. Pravo na slobodu vjeroispovijesti je jedno od osnovnih ljudskih prava i mora biti ispoštovano, posebno uzimajući u obzir da je svima u OS BiH dozvoljeno živjeti u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjima”, izjavila je Ćudić.

Ćudić je izrazila zabrinutost zbog mogućnosti da se izgube posljednje vojnikinje s hidžabom i da se uguši entuzijazam svih djevojaka koje nose hidžab, a koje imaju ambiciju da se pridruže Oružanim snagama.

“Na putu smo da izgubimo i posljednje vojnikinje s hidžabom te da ugušimo entuzijazam svih djevojaka koje nose hidžab, a imaju ambiciju da se priključe Oružanim snagama. To ne smijemo dopustiti. Očekujem od Ministarstva da izmijeni Pravilnik o uniformama u OS BiH i omogući vjernicama, muslimankama, nošenje hidžaba”, kazala je ona.

Ističe da od nadležnih očekuje izmjenu Pravilnika o uniformama OS BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija