Potvrđena optužnica: U Travniku pod uticajem alkohola na pješačkom prelazu udario djevojčicu

Potvrđena optužnica: U Travniku pod uticajem alkohola na pješačkom prelazu udario djevojčicu


Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo je optužnicu protiv M.L. zbog izvršenog krivičnog djela teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 1. u vezi sa članom 332. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Predmetna optužnica potvrđena je u cijelosti od strane Općinskog suda u Travniku dana 25.04.2023. godine.

Optuženom se stavlja na teret da je dana 09.01.2023.godine oko 16,30 sati, upravljajući motornim vozilom na magistralnom putu M-5 Travnik-Vitez u mjestu Nova Bila, općina Travnik, iz smjera Travnika prema Vitezu u blizini Osnovne škola Nova Bila na dijelu puta gdje se nalazi obilježen pješački prijelaz i gdje je postavljen znak „Djeca na putu“ i gdje je brzina vožnje ograničena prometnim znakom na 40 km/h u vremenu od 07-19 sati, protivno odredbama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, ugrozio javni promet i doveo u opasnost živote ljudi, na način da je vozeći pod uticajem alkohola sa koncentracijom od 0,43 promila alkohola u krvi i vozeći nedozvoljenom brzinom od 50 km/h iako se trebao kretati dozvoljenom brzinom od 40km/h nije obratio naročitu pažnju na pješake -djecu koji se nalaze i kreću u blizini kolovoza i koja se pripremaju započeti radnju prelaska kolovoza, zbog čega, kada je oštećena mldb. T.G. stupila na obilježeni pješački prijelaz kako bi prešla sa lijeve na desnu stranu kolovoza nije na vrijeme uočio istu i zaustavio svoje vozilo već je prednjim desnim dijelom vozila ostvario kontakt sa oštećenom koja je uslijed udara vozila nabačena na poklopac motora i uslijed smanjenja brzine odbačena naprijed ispred vozila na kolovoz kojom prilikom je zadobila tešku tjelesnu povredu u vidu prijeloma desne ključne kosti.

Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila Sudu da se optuženom izrekne sigurnosna mjera zabrane upravljanja prijevoznim sredstvom B kategorije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija