Povećane plaće policijskim službenicima u TK: Čeka li isto zaposlene u zdravstvu?

Vladajuća garnitura u Tuzlanskom kantonu stvorila je uslove za povećanje plaća policijskim službenicima. Tako je ispravljena višegodišnja greška prijašnjih struktura, budući da su plaće policijskih službenika na ovom području bile među najnižim u Federacije Bosne i Hercegovine i ispod prosjeka.

Potpisivanje Kolektivnog ugovora o povećanju plaća policijskim službenicima, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić okarakterizirao je kao jedan odznačajnijih događaja godine. Plaće policijskih službenika sada su u granicama federalnog prosjeka.

“Prilivi opadaju, ali evo to je znak društvene odgovornosti svakog od nas pojedinačno. Bez toga ovo društvo nije održivo”, kazao je Kadrija Hodžić, premijer TK.

U Sindikatu policije kažu da je ovo historijski dan za policijske službenike, za šta će na godišnjem nivou biti izdvojeno dodatnih pet i po miliona maraka.

“Osnovica je 290 i doći će do povećanja u zavisnosti od čina, a u prosjeku je to negdje između devet i 11 posto, znači u prosjeku negdje oko 10 posto”, pojasnio je Hasan Alić, predsjednik Sindikata policije TK.

Ugovor je potpisan na tri godine, što je i uvod u kantonalno zakonsko rješenje o plaćama u ovom sektoru.

“Činjenica da je Kolektivni ugovor potpisan na tri godine jasno pokazuje naše opredjeljenje da bilo ko da dođe i upravlja svim ovim rješenjima koja su u Kolektivnom ugovoru, ne može osporiti prava policijskih službenika”, rekao je Midhat Dobrnjić, ministar unutrašnjih poslova.

Aktivnosti u smjeru poboljšanja statusa policijskih službenika biće nastavljene.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79