Povećanje plata i otpremnina za uposlenike srednjih škola u KS, te uvođenje naknada i dodataka

Povećanje plata i otpremnina za uposlenike srednjih škola u KS, te uvođenje naknada i dodataka


Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine, Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Admir Šuvalić, potpisali su Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Ovaj ugovor, koji je dobio odobrenje Vlade Kantona Sarajevo, rezultat je pregovora vođenih uz prisustvo ministrice za odgoj i obrazovanje, Naide Hote-Muminović, i ministra finansija Kantona Sarajevo, Afana Kalamujića.

Premijer Uk istaknuo je važnost ovog ugovora naglašavajući da predstavlja financijsko povećanje od 10 posto za uposlenike srednjih škola u odnosu na prethodne plaće. Ovo povećanje dolazi kao drugi korak u kontinuiranom ulaganju Vlade Kantona Sarajevo u obrazovanje, nakon podizanja osnovica plata sa 330 na 385 KM tokom 2023. godine.

Ministrica Hota-Muminović izrazila je zadovoljstvo uspješnim završetkom pregovora ističući da je Sindikat pokazao razumijevanje i dobru volju tokom procesa. Ona je objasnila da su kroz ovaj ugovor svi koeficijenti povećani za minimalno 10 posto, s primjenom od 1. marta ove godine. Također, najniže plate radnika bit će povećane za 10 posto, dok je uvedeno i ocjenjivanje zaposlenika koji do sada nisu bili ocjenjivani, s dodatkom na platu temeljenom na njihovoj ocjeni rada.

Nastavnici koji prate učenike na studijskom putovanju ‘Od rata do mira’ dobit će pravo na naknadu od 10 posto prema ovom Kolektivnom ugovoru, a povećane su i otpremnine za radnike u srednjem obrazovanju.

Šuvalić je izrazio zadovoljstvo potpisanim ugovorom, ističući da su gotovo svi zahtjevi Sindikata usvojeni. On je također uputio zahvalu Vladi Kantona Sarajevo na razumijevanju i prihvatanju njihovih zahtjeva.

Ovaj Kolektivni ugovor obuhvata razdoblje od dvije godine, a ministrica Hota-Muminović istaknula je da su plate u njenom mandatu za nepune tri godine povećane za 48 posto, što predstavlja najveći rast plata u ovom resoru za određeni period.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija