Sam u razredu: Jedan učenik, jedan učitelj u osnovnoj školi kod Olova

U malom mjestu Petrovići kod Olova, situacija u lokalnoj osnovnoj školi neobična je i jedinstvena. U jednoj učionici samo jedan učenik, Mahir Behlulović, dijeli klupu s jednim učiteljem, Samirom Kopićem.

Prema riječima učitelja Kopića, većina stanovništva napustila je Petroviće, rezultirajući time da Mahir sada pohađa nastavu kao jedini učenik u školi.

“Cijela škola je samo za nas dvojicu. Mahira učim od prvog razreda i nadam se da ćemo ovdje ostati do petog. Jer već u šestom on odlazi u školu u Olovo”, kazao je Kopić.

Opisujući njihovu svakodnevicu, Kopić ističe da se dani razlikuju od standardne školske rutine.

“Dođemo ujutro, popijemo čaj i doručkujemo, pa polako krećemo s radom. Naši časovi nisu kao u ostalim školama. Kad se umorimo, idemo na odmor, pa nastavljamo s drugim predmetima. Ručamo u školi i nakon toga polako idemo kućama”, opisuje učitelj.

Uprkos specifičnoj situaciji, Kopić ističe da je Mahir odličan učenik te da bi svaki učitelj bio sretan imati takvog đaka u svom razredu.

“Mahir je komunikativan i uvijek spreman za saradnju. Nedostaje mu društvo vršnjaka, ali se s vremenom navikao. Bit će mu malo teže kada krene u šesti razred u Olovu, ali vjerujem da će se brzo prilagoditi”, kaže učitelj.

Kopić naglašava da je prihvatio učiti Mahira jer osjeća potrebu pomoći tom djetetu. “Ja sam njemu prije svega prijatelj, pa tek onda učitelj”, ističe.

Dobra saradnja između Mahira, njegovih roditelja i učitelja ključna je za uspjeh ove neobične obrazovne situacije.

“Mahirovi roditelji su podrška i uvijek su tu kada je potrebno. Mahir je redovan na nastavi i izuzetno odgovoran za svoje godine. To je zaista rijetka osobina kod tako mladog djeteta”, kaže Kopić.

Mahir ipak osjeća nedostatak društva vršnjaka s kojima bi mogao dijeliti radost učenja. No, uprkos tome, Mahir voli sport, abecedu i sve što je zanimljivo i lijepo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79