Povišica penzije 10 KM: Struja će poskupjeti od deset do trideset posto

Povišica penzije 10 KM: Struja će poskupjeti od deset do trideset posto


Uvođenje blok tarifa u Elektroprivredi BiH izazvalo je novu brigu među građanima, posebno među najugroženijim kategorijama poput penzionera, korisnika narodnih kuhinja i dječjih vrtića. Stručnjaci ističu da bi odluka trebala biti korigovana, te da bi se štednja trebala ostvarivati na drugačiji način.

Penzioneri, kao jedna od najugroženijih kategorija, troše mnogo više od planirane količine električne energije koja bi bila obuhvaćena blok tarifama. To bi moglo imati veće finansijske posljedice, s obzirom na minimalne povišice penzija koje su nedovoljne da pokriju troškove.

Blok tarife, kao model tarifiranja, mogu prebaciti teret poskupljenja električne energije na domaćinstva i porodici, dok bi prazne vikendice, stanovi i kuće bili zanemareni. Stoga, mnogi stručnjaci i zastupnici traže povlačenje ovog prijedloga Elektroprivrede, smatrajući ga diskriminatorskim.

Ekonomisti upozoravaju da blok tarife neće donijeti stvarne uštede, a posebno brinu zbog mogućnosti da najslabija kategorija društva, poput korisnika narodnih kuhinja i dječjih vrtića, bude pogođena ovim poskupljenjem.

Uvođenje blok tarifa dolazi u kontekstu teške situacije Elektroprivrede BiH, koja je prošle godine zabilježila gubitak od 140 miliona KM. Ova mjera je dio pokušaja da se pokriju gubici, ali će cijenu plaćati građani putem poskupljenja električne energije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija