Povodom neustavnog Dana RS: Cvijanović ordenom odlikuje Dačića i generale VRS-a

Ivicu Dačića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije, bivšeg ministra vanjskih poslova i prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije zaduženog za bezbjednost i vanjsku politiku, zatim nekadašnjeg premijera Republike Srbije i predsjednika Socijalističke partije Srbije.

Povodom obilježavanja 30 godina postojanja RS i proslave neustavnog Dana RS-a, predsjednica tog bh. entiteta Željka Cvijanović podijelit će odlikovanja za „posebne zasluge na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi ekonomskom, političkom, društvenom i privrednom rastu i razvoju, kao i zdravstvenom, socijalnom, kulturnom, sportskom i svakom drugom vidu napretka cjelokupnog društva, te poseban doprinos u stvaranju i očuvanju RS-a, ispoljavanju lične hrabrosti, kao i za vrhunska dostignuća kojima se sveukupno jačaju mir, stabilnost i prosperitet RS-a“.

Na osnovu člana 80. stav 1. tačka 6. Ustava RS-a, i člana 12. Zakona o odlikovanjima i priznanjima, a povodom obilježavanja 30 godina postojanja RS-a i proslave Dana, za posebne zasluge na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju, kao i zdravstvenom, socijalnom, kulturnom, sportskom i svakom drugom vidu napretka cjelokupnog društva, te poseban doprinos u stvaranju i očuvanju RS-a, ispoljavanju lične hrabrosti, kao i za vrhunska dostignuća kojima se sveukupno jačaju mir, stabilnost i prosperitet RS-a, predsjednica RS-a odlikovala je:

Ordenom RS-a na lenti: Za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i RS-a

Ivicu Dačića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije, bivšeg ministra vanjskih poslova i prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije zaduženog za bezbjednost i vanjsku politiku, zatim nekadašnjeg premijera Republike Srbije i predsjednika Socijalističke partije Srbije.

Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem:

Za rad i izvanredne zasluge, kao i za lični doprinos razvoju političkih, kulturnih i duhovnih veza između Republike Slovenije i RS-a:

Labernik Tadeja, nekadašnjeg ambasadora Republike Slovenije u BiH

Ordenom Karađorđeva zvijezda RS-a I reda: za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani RS-a

Grubora Miću, general – majora tzv. VRS,

Škrbić Petra, general – potpukovnika tzv. VRS,

Takođe, ordenom Karađorđeva zvijezda RS-a I reda, posthumno je odlikovan:

Milutinović Milovan, pukovnik tzv. VRS

Podsjetimo, u odbranu ratnog zločinca Ratka Mladića u Haagu 2014. svjedočio je bivši portparol Glavnog štaba tzv. VRS Milovan Milutinović, koji je izjavio da su muslimanske vlasti u Sarajevu tokom rata pucale na sopstveni narod da bi optužile Srbe.

Tadašnji potpukovnik Milutinović kao primjere je naveo eksplozije u redu za hljeb u ulici Vase Miskina u maju 1992., te obje eksplozije na pijaci Markale, u februaru 1994. i augustu 1995. godine. U tim je napadima tzv. VRS stradalo je ukupno oko 150 građana Sarajeva, a ranjeno je više od 200 osoba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79