Povodom smrti glumca Saše Petrovića upriličena komemoracija: Bacao se kolegama u zagrljaj za dobro urađenu glumačku kreaciju

Povodom smrti glumca Saše Petrovića upriličena komemoracija: Bacao se kolegama u zagrljaj za dobro urađenu glumačku kreaciju


Brojni prijatelji, kolege, članovi porodice okupili su se ovim tužnom povodom i odali poštu Saši, koji je bio zapamćen kao vrstan glumac. Među njima i redatelji u čijim je filmovima i predstavama Petrović odirao značajne i nezaboravne uloge.

Glumica Tanja Šojić, Sašina kolegica sa studija, prisjetila se nesvakidašnje duhovitosti, pronicljivosti, glumačke inteligencije i osjećanja mjere – svih odlika koje karakterišu dobrog glumca.

  • Saša ih je imao na pretek. Među nas osam bio je najveći glumački potencijal. Bio je nevjerovatno radosno fasciniran svim onim bogatim prostranstvom koje nudi gluma – kazala je Šojić.

Prisjetila se njegove velikodušnosti, neumorne posvećenosti drugima i kolegijalnosti. Imao je običaj da se sa svoje stolice na predavanju baci u zagrljaj kolegama kada bi ostvarili dobru glumačku kreaciju.

  • Doživjela sam to od njega za vrijeme studija i trebalo je vremena da osvijestim do koje mjere mi je taj gest pomogao da izgradim samopouzdanje na sceni – prisjetila se Tanja Šojić.
  • Na komemoraciji je čitana poezija u spomen na Sašu i pročitana pismo Emira Hadžihafizbegovića. Emitovan je video kolaž njegovih ikonskih uloga.

U prepunoj dvorani Kamernog teatra prisutni su posljednji pozdrav Saši Petroviću uputili onako kako dolikuje kada su glumci u pitanju – dugotrajnim aplauzom.

Podsjećamo, Bosanskohercegovački dramski umjetnik Saša Petrović preminuo je 27. januara 2023. godine, u Sarajevu nakon borbe s dugom i teškom bolešću u 61. godini života. Rođen je 2. januara 1962. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao glumu na Akademiji scenskih umjetnosti.

Prvu glavnu filmsku ulogu ostvario je u filmu Teško je biti fin, Srđana Vuletića, za koju je osvojio Srce Sarajeva za najboljeg glumca na Sarajevo Film Festivalu. Glumio je i u filmovima Ovo malo duše, Život radnika, Hajde da se volimo, Kuduz, Istočno od istoka, Prokleta je Amerika, Ničija zemlja, Gori vatra, Ljeto u zlatnoj dolini, Dobro uštimani mrtvaci, Sve džaba i Nafaka. Ostvario je značajne uloge u mnogim pozorišnim predstavama, a igrao je i u TV serijama Lud, zbunjen, normalan i Vratiće se rode.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija