Foto: Klix.ba
Požar kod Žepča se širi i prijeti naseljenim mjestima: Angažovane Oružane snage BiH

Požar kod Žepča se širi i prijeti naseljenim mjestima: Angažovane Oružane snage BiH


Požar na području Općine Žepče već dvije sedmice ne jenjava, a situacija je postala kritična kada se vatra počela širiti prema naselju Ograjina.

Vatrogasne ekipe su na terenu, ali zbog nepristupačnog terena gašenje požara predstavlja veliki izazov.

Požar je prvobitno izbio 14. jula 2024. godine kada je udar groma zapalio nisko rastinje na desnoj obali rijeke Ograjine.

Iako je u početku požar lokalizovan uz pomoć kiše, 28. jula došlo je do njegovog ponovnog aktiviranja, a vatra se proširila na 35 hektara trave, niskog rastinja i šume. Sada je prešla sa tla na krošnje drveća, što dodatno otežava gašenje.

Najugroženija su naselja Brezovo Polje sa oko 400 stanovnika i Papratnica sa 1.192 stanovnika, dok su i grad Žepče i okolna šumska područja pod prijetnjom. U gašenju požara učestvuju Profesionalna vatrogasna jedinica i Dobrovoljno vatrogasno društvo Žepče, radnici ŠPD “Zavidovići” – Žepče, kao i lokalno stanovništvo.

Zbog složenosti situacije, Općina Žepče je zatražila pomoć od Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo BiH je odobrilo zahtjev, a ministar odbrane Zukan Helez potpisao je naređenje za angažman helikopterske jedinice koja će uskoro stići u Željezno Polje kako bi pomogla u gašenju požara. Vremenske prilike i vjetar i dalje pogoduju širenju vatre, pa se očekuje hitna intervencija.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija