Poziv građanima da prime buster dozu

Poziv građanima da prime buster dozu


Kako bi primili buster dozu, građani treba da se jave u nadležni dom zdravlja

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske poziva sve građane koji su kompletno vakcinisani protiv covid -19, da se vakcinišu buster dozom, ukoliko je prošlo preporučeno vrijeme od druge doze.

Kako se pojašnjava u saopštenju, preporučeni razmak između druge i buster doze za sve vrste vakcina je od četiri do šest mjeseci, dok je za vakcinu sinopharm preporučeni razmak u vakcinaciji tri do šest mjeseci.

Dr. Andrea Jurić: Situacija je gadna, koronavirus će eskalirati iza dočeka Nove godine

“Dosadašnje iskustvo pokazalo je da buster doza značajno povećava zaštitu od covid-19, naročito težih formi ove bolesti. S obzirom na to da očekujemo širenje novog omikron soja virusa korona i među našim stanovništvom i da se, prema trenutno dostupnim podacima, ova varijanta širi mnogo brže od svih dosadašnjih varijanti SARS-CoV-2 virusa, podizanje nivoa zaštite potrebno je postići što ranije. Ovo je naročito značajno za starije i osobe sa hroničnim oboljenjima (prvenstveno osobe sa oboljenjima srca i krvnih sudova, uključujući hipertenziju, dijabetes, hronične plućne bolesti, gojaznost…)”, naveli su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Kako se dodaje, kako bi primili buster dozu, građani treba da se jave u nadležni dom zdravlja, gdje se organizuju dani otvorenih vrata ili se termin zakazuje posredstvom službi porodične medicine.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, u okviru dana otvorenih vrata, buster doza se daje građanima koji su i prve dvije doze primili u Institutu, a prema rasporedu koji se svakog petka ažurira za iduću sedmicu i koji je dostupan na zvaničnoj internet stranici Instituta. Građani mogu da dođu na vakcinaciju onog dana kad je na rasporedu vakcina koju žele da prime.

Dr. Ednan Drljević: “Očekujemo rast broja hospitaliziranih”

“Također, podsjećamo građane koji su primili prve dvije doze vakcine protiv COVID-19 izvan Republike Srpske, da se jave svom ljekaru porodične medicine, radi evidentiranja podataka o vakcinaciji i zakazivanja termina za buster dozu vakcine protiv COVID-19”, zaključili su u saopštenju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija