Pozivamo partnere u BiH na razum, u suprotnom snosit će odgovornost

Ambasada Ruske Federacije u BiH reagovala je povodom učešća predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića na Krimskoj platformi te su poručili kako su razočarani ovakvom odlukom. Naglašeno je kako je Rusija više puta naglašavala da pitanje državne pripadnosti Krima, a koje je riješeno u punom skladu sa normama međunarodnog prava i voljom naroda poluostrva, jeste zatvoreno.

“Nikakvi naporni pokušaji, praćeni glasnim propagandnim brbljanjem, ne mogu promijeniti svršeni čin. Pseudoargumenti u vezi izražavanja solidarnosti sa Ukrajinom u kontekstu ruske specijalne vojne operacije ne drže vodu. Radi se o borbi protiv prihvaćene kijevskim režimom neonacističke ideologije, a koja se svakodnevno oličava u sadističkom ubijanju civilnog stanovništva, uključujući djecu, i to na podli način”, poručili su iz Ambasade.

Naglasili su kako se zbog toga stavovi određenih bh. političara shvataju kao apsolutno nelogični.

“Oni deklariraju svoj antifašizam i odmah ponavljaju kijevske nacionalističke parole i skandacije. Ne vidjeti nacističku komponentu u djelovanju zvaničnog Kijeva znači nemati ni razuma ni srca. Ništa osim žaljenja ne izaziva težnja pojedinih političkih predstavnika bošnjačkog naroda da se neselektivno, suprotno dejtonskoj proceduri konsenzusa o vanjskopolitičkim pitanjima, pridruže nezakonitim antiruskim ograničenjima. Takvu servilnost prema Zapadu ne razumijemo ne samo mi, već i naši brojni sagovornici iz apsolutne većine islamskih država”, ističu iz Ambasade Rusije.

Na kraju, poručili su kako su više puta iznosili argumente da Rusija ni na koji način nije zainteresirana za destabilizaciju BiH.

“Sve priče o takozvanom malignom uticaju Moskve raspiruju naši zapadni oponenti, koji nastoje da zadrže Bosnu i Hercegovinu u potlačenom, bukvalno porobljenom stanju, uprkos svim slatkim rečima o ‘evropskom raju’. Moskva ne riječima već djelima pokazuje koje prednosti mogu izvući i privredni subjekti i obični građani BiH od ravnopravne i obostrano korisne saradnje sa Rusijom u vrijeme kada je u stvari cijela Europa u strahu od neminovnih ekonomskih kataklizmi. Još jednom pozivamo naše partnere iz BiH da budu razumni i uravnoteženi. U suprotnom odgovornost za sve posljedice hipotetičkog pogoršanja bilateralnih odnosa snosit će oni koji se rukovode ne osnovnim interesima svojih naroda i građana nego nalozima vanjskih mentora”, zaključili su iz Ambasade.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79