Poznate sve ustanove u kojima će biti instalirani respiratori “Srebrene maline”

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) jutros je, nakon višemjesečnog čekanja, uputila prva dva respiratora u Kantonalnu bolnicu Goražde, potvrdio je za N1 v. d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović.

“Kako su propala dva postupka javnih nabavki instalacije svih 100 respiratora, za što je FUCZ obezbijedio 175.000 KM, jer se niko nije javio, “Profesional Medik” iz Beograda, odnosno njihova kćerka firma “DreMedikal” u Sarajevu, ponudila je besplatan transport, instalaciju i obuku osoblja za sve”, kaže Kadribegović.

Na pitanje koji je interes ove firme da uslugu ne naplati, v. d. direktora FUCZ-a odgovara da ova firma, zapravo, sve nudi u obliku donacije, a garantovat će izdavanjem certifikata za izvršeni posao.

Tako je približno 1.000 respiratora već instalirano u Srbiji i Crnoj Gori.

“Procedura tek predstoji. Nakon transporta, instalacije i obuke, slijedi verifikacija koju će izvršiti firma “Verlab”. Mi od Tužilaštva BiH nemamo nikavih smetnji za ovaj proces. Jedina obaveza je bila obavijestiti ih o svemu, što smo uradili prošle sedmice. Raspodjela se vrši po broju stanovnika u kantonima. Počeli smo sa dva respiratora koja će biti u Kantonalnoj bolnici Goražde (BPK), slijede dva za Opštu bolnicu Sanski Most, Orašje 2, za Tuzlu 18 i Gračanicu 5, Zenicu 12 i Tešanj 4, Novu Bilu 6, Travnik 5, SKB Mostar 11, KB „Safet Mujić“ 2, Konjic 1, KCUS 16, Opštu bolnicu „Abudulah Nakaš“ 5 i Livno 4”, pojašnjava za N1 Kadribegović.

Sve je počelo nakon što je prvobitno Agencija za lijekove BiH, odnosno njihova Komisija, upisala u registar medicinskih sredstava i lijekova ovih 100 respiratora, a FUCZ , kao kupac, u koordinaciji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, počeo raspodjelu 100 spornih respiratora.

Podsjetimo, sporni su zato što je dobavljač respiratora za 10,5 miliona KM bila firma “Srebrena malina” TV voditelja Fikreta Hodžića. Hodžić, federalni premijer Fadil Novalić, bivši direktor FUCZ-a Fahrudin Solak te Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva, obuhvaćeni su opsežnom istragom Tužilaštva BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79