Foto: Hercegovina
Pravnika Mujkanovića političari prozivali zbog kupnje stana za 240 km po kvadratu u Mostaru

Pravnika Mujkanovića političari prozivali zbog kupnje stana za 240 km po kvadratu u Mostaru


Osamnaesta tačka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća Mostara, izvješće o radu Javnog pravobraniteljstva Grada Mostara za 2023. godinu, nije dobila potrebnu podršku vijećnika.

Gradski pravobranitelj Almir Mujkanović, bivši direktor Narodnog pozorišta Mostar, izložio je izvješće o radu ovog tijela, nakon čega je uslijedila prozivka vijećnika zbog teme o kojoj je su mediji već pisali, a to je kupnja stanova u vlasništvu Narodnog pozorišta za smiješne svote.

Prvi je progovorio vijećnik Kažimir Miličević koji je istaknuo kako je nezadovoljan činjenicom da je poslao vijećničko pitanje krajem maja prošle godine, a odgovor Pravobraniteljstva nije dobio do danas, što smatra neodgovornim prema gradskoj vlasti.

Na današnjoj sjednici ponovio je svoje pitanje od prije 11 mjeseci:

“Je li vam poznato po kojoj metodologiji je vršen obračun cijene stanova koji su vraćeni javnoj ustanovi Narodno pozorište Mostar čiji je osnivač Grad Mostar, jer vi kao pravobranitelj morate štititi imovinu Grada Mostara, u smislu Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova u FBiH? Da li je ta metodologija, po vašem stručnom mišljenju, imala utemeljenja u pozitivnim zakonskim propisima koji reguliraju ovu oblast? Ako nema, koje ćete korake poduzeti da zaštitite imovinu Narodnog pozorišta u Mostaru?”

Pravobranitelj je izašao ponuditi odgovor, izrazivši zbunjenost tvrdnjama da na ovo vijećničko pitanje nije odgovoreno piše Hercegovina.info

Moralna odgovornost

“Što se tiče otkupa tih stanova, javno pravobraniteljstvo se proglasilo nenadležnim za ovjeru tih ugovora i očitovanje o cijeni. Međutim, dobili smo zahtjev da se ipak očitujemo i kažemo je li cijena u redu ili ne. Na sastanku pravobranitelja, s kojeg sam se zbog sukoba interesa izuzeo, kolegice su zaključile da obračun cijene nije urađen kako treba. Ja sam se isti dan obratio Gradu Mostaru i Narodnom pozorištu, pitajući koliko dugujem, kako bi se odmah isplatilo. Hoćemo li poduzeti korake u tom pravcu i je li grad oštećen, smatram da jest, s obzirom da određen postotak prihoda treba ići i na račun Grada. Znamo svi da nije osnovan fond u koji treba uplatiti ta sredstva. Ako postoji indicija da je grad oštećen, treba podnijeti tužbu i protiv Narodnog pozorišta u Mostaru; u tom slučaju smo na raspolaganju. Razgovarao sam s kolegicama o pokretanju tužbe u tom pravcu, ali zaključeno je da pričekamo input od Grada Mostara. Ako zahtjev danas dođe, isti dan ćemo ga procesuirati i tužiti onoga koga treba tužiti kako bi se ispravila cijena.”

Miličević ga je prozvao da je shvatio da proces nije urađen po zakonu i upitao ga osjeća li kao pravobranitelj moralnu odgovornost u tom slučaju?

Dio oko moje moralne odgovornosti nisam razumio, jer ne vidim u kojem dijelu sam odgovoran. Ja nisam formirao cijene, ja te stanove nisam prodao, ja sam otkupio cijenu kao i svi drugi po istoj metodologiji. Ako su kolegice zaključile da cijena nije kako treba, ja stojim iza onoga što pravobraniteljstvo zaključi. Da ne dovedem sebe u situaciju da sam sebe tužim, odmah sam poslao dopis da se provjeri i izmijeni cijena konkretno za moj ugovor.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija