Pred Vijećem sigurnosti UN-a će govoriti Alkalaj (SBiH) a ne Bisera Turković (SDA)

 

Ministrica vanjskih poslova BiH BiseraTurković neće govoriti večeras pred Vijećem sigurnosti UN-a, potvrđeno je za Klix.ba.

Razlog ovome je pravilo broj 37 Vijeća sigurnosti UN-a, koje kaže da svaki govornik mora biti prisutan na samoj sjednici, a obraćanje videolinkom nije dopušteno.

Na večerašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, u ime BiH, govorit će ambasador Sven Alkalaj, kako je prvobitno bilo planirano.

Podsjećamo, ranije danas objavili smo da je, prema saznanjima Klix.ba portala, Alkalaj iz BiH dobio tekst koji treba pročitati na sjednici, a u kojem su navodno iznesene žestoke kritike na račun visokog predstavnika.

Alkalaj bio u nedoumici da li treba pročitati taj govor, zbog čega se navodno obratio specijalnom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrielu Escobaru.

Prema našim saznanjima, Escobar je, vidjevši oštar tekst pripremljenog govora prema Schmidtu, pokušao savjetovati da se ne ide sa takvim stavom pred Vijeće sigurnosti zbog čega se trebala obratiti i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

No, kako stvari stoje, od toga nema ništa. Govorit će Alkalaj, a šta će tačno biti izneseno na večerašnjem obraćanju ostaje da vidimo piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79