Sarajevo će doživjeti rekordnu posjetu turista?

Sarajevo i Stari Grad i ovog ljeta su omiljena destinacija za hiljade turista iz regiona, Evrope i cijelog svijeta. Prema nezvaničnim procjenama, a na osnovu do sada ostvarenih posjeta, ova ljetna sezona mogla bi premašiti rekordnu iz 2019. godinu.

Prema informacijama Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u prvih šest mjeseci ove godine Sarajevo je posjetilo 20-30% više turista nego prošle godine, što izjednačava brojke iz rekordne 2019. godine.

U tu činjenicu smo se uvjerili i današnjom šetnjom kroz starogradsku jezgru. Strani i domaći turisti prisutni su na svakom koraku, pogotovo u ulici Ferhadija i na Baščaršiji.

Ispred Katedrale razgovarali smo sa Alexom iz belgijskog Antwerpena, objavljeno je iz Općine Stari Grad.

„Tek sam stigao u Sarajevo i čini mi se kao veoma zanimljiv grad. Ova zona oko Katedrale me dosta podsjeća na Beč. Nisam imao namjeru doći ovdje, prethodno sam bio u Albaniji i sa grupom prijatelja smo odlučili doći ovdje i sada vidim da nisam pogriješio. Ne znam mnogo o historiji ovog grada i zemlje, ali ću se potruditi da što više saznam i naučim“, kazao nam je Alex.

Sa Belgijancem je bila i Australijanka Yasmine iz Pertha. „Čula sam dosta pozitivnih stvari o Sarajevu i čvrsto sam odlučila doći. Evropa, a pogotovo Balkan mi je veoma zanimljiv. Poslije Sarajeva i BiH namjeravam posjetiti Hrvatsku i Albaniju“, poručila je Yasmine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79