Predsjedavajuća Cvijanović u Atini: O čemu je razgovarala sa premijerom i predsjednicom Grčke

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastala se danas u Atini sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom i predsjednicom Katerinom Sakelaropulu.

Na sastanku sa grčkim premijerom je konstatovano da BiH i Grčka nemaju otvorenih pitanja, te da dobri bilateralni odnosi treba da budu temelj daljeg unapređenja svih drugih vidova saradnje. Posebno je istaknuta potreba jačanja ekonomske saradnje, uz akcenat na oblast energetike.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o procesu evropskih integracija, sa posebnim osvrtom na predstojeće zasijedanje Evropskog savjeta na kojem će biti razmatrano dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH.

Ovom prilikom, Željka Cvijanović izrazila je očekivanje da će BiH za nekoliko dana postati kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji, zahvalivši Grčkoj na kontinuiranoj podršci evropskoj perspektivi svih zemlja Zapadnog Balkana.

Tokom sastanka Cvijanović je upoznala sagovornika o aktuelnim političkim prilikama u BiH, izrazivši nadu da će proces implementacije izbornih rezultata biti brzo i efikasno okončan na svim nivoima vlasti.

U okviru radne posjete Republici Grčkoj Cvijanović je razgovarala u Atini i sa predsjednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu o jačanju regionalne saradnje, kao i bilateralnih odnosa BiH i Grčke.

Tokom sastanka je bilo riječi i o procesu evropskih integracija BiH, kao i dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, za koji je i Grčka pružila veliku podršku.

Ovom prilikom, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Cvijanović je pozvala predsjednicu Grčke u zvaničnu posjetu BiH, izrazivši nadu da će prijateljski odnosi dvije strane u narednom periodu biti dodatno produbljeni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79