Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić potvrdila: Više od sedam miliona KM za provođenje izbora

Foto: Fena

Predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH), Irena Hadžiabdić, izjavila je danas novinarima u Sarajevu da je pitanje finansiranja izbora riješeno zahvaljujući odluci Ministarstva finansija i trezora BiH o privremenom finansiranju.

Hadžiabdić je izvijestila da je CIK-u BiH doznačen iznos od više od sedam miliona KM, što je iznos koji su tražili za provođenje izbora. Međutim, istaknula je da će zbog novih aktivnosti koje su dodate CIK-ovoj nadležnosti, uključujući testiranje i provedbu pilot projekata vezanih za izborne tehnologije, biti potrebna dodatna sredstva.

“Tom odlukom je Centralnoj izbornoj komisiji BiH doznačen iznos od više od sedam miliona KM, koliko smo mi i tražili za provođenje izbora. Ali, osim toga, s obzirom da je izmjenama i dopunama Izbornog zakona u nadležnost CIK-a BiH stavljeno dosta novih aktivnosti, pa i testiranje i provedba određenih pilot – projekata u vezi sa izbornim tehnologijama, mi ćemo morati tražiti dodatna sredstva”, izjavila je Hadžiabdić.

Plan CIK-a BiH je da najkasnije do 9. maja rapiše izbore.

“To je posljednji dan jer se izbori moraju raspisati 150 dana prije dana izbora. Sve ćemo učiniti da 6. oktobra birači u BiH izađu na lokalne izbore i da sve bude spremno”, zaključila je Hadžiabdić.

Također je istaknula da danas stupaju na snagu izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik. Ove izmjene dodatno utječu na proces pripreme i provođenja izbora te zahtijevaju dodatne napore kako bi se osigurala transparentnost i pravednost izbornog procesa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79