Predsjedništvo SDA osuđuje zloupotrebu javnih preduzeća u režiji HDZ-a

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), održanoj u Mostaru, usvojeno je pet ključnih zaključaka koji se odnose na trenutno političko stanje u Bosni i Hercegovini. Ovi zaključci obuhvataju širok spektar tema, uključujući kritike budžeta institucija BiH za 2024. godinu, upravljanje Federalnom televizijom, zaduživanje Federacije BiH, zloupotrebu javnih preduzeća te najnovije izmjene zakona o zastavi, grbu i himni Republike Srpske.

U prvom zaključku, Predsjedništvo SDA oštro kritikuje usvojeni Nacrt budžeta institucija BiH za 2024. godinu, koje naziva “novom kapitulacijom Trojke u odnosu na spreg SNSD/HDZ”.

“Nedopustivo je da u aktuelnom geopolitičkom i sigurnosnom trenutku bude smanjen budžet Ministarstva odbrane BiH i Granične policije BiH, umjesto da u značajnoj mjeri bude uvećan. Pristajanje da se povećavaju budžeti ministarstava i agencija na čijem su čelu kadrovi SNSD-a i Elmedin Konaković, te da se izdvoji dodatni iznos od 30 miliona KM za kupovinu zgrade za UIOBiH u Banjoj Luci od kuma Milorada Dodika, kako bi se dostigao traženi iznos od 98 miliona KM, a smanjuju izdaci za odbranu, sigurnost ili za Memorijalni centar Srebrenica, najbolje ilustruje ukupnu pogubnost politike Trojke po interese države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda”, navode iz SDA.

Drugim zaključkom, SDA zadužuje Pravni savjet da analizira zakonitost pokušaja imenovanja novog saziva Upravnog odbora Federalne televizije, što se smatra političkim potezom usmjerenim na kontrolu javnog servisa. U slučaju utvrđenih nepravilnosti, stranka će pokrenuti pravne procedure kako bi zaštitila neovisnost Federalne televizije.

Trećim zaključkom, SDA zahtijeva od Vlade Federacije BiH da transparentno informira javnost o enormnom zaduživanju Federacije, pružajući detalje o iznosima, izvorima, rokovima otplate i namjeni novčanih sredstava.

Četvrti zaključak osuđuje zloupotrebu javnih preduzeća, posebno ističući incident kod Hrvatske pošte Mostar, gdje je prisustvo katoličkog svećenika na otvaranju prostorija javnog preduzeća izazvalo kontroverze. SDA naglašava da je takav potez dodatna diskriminacija građana FBiH, te kritizira federalnog premijera Nermina Nikšića zbog prisustva tom događaju, što se smatra izrazom servilnosti prema HDZ-u.

Petim i posljednjim zaključkom, SDA se protivi usvajanju izmjena Zakona o zastavi, grbu i himni Republike Srpske, koje su u suprotnosti s odlukama Ustavnog suda BiH. Stranka najavljuje da će iskoristiti sve mehanizme kako bi spriječila donošenje ovog zakona i poziva Tužilaštvo BiH da reaguje na ono što smatraju krivičnim djelom.

Nakon sjednice, predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se medijima naglašavajući važnost zaštite neovisnosti medija te izražavajući zabrinutost zbog utjecaja Srbije na unutrašnje političke procese u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79