Predstavljena iskaznica koja će ispraviti sistem

Predstavljena iskaznica koja će ispraviti sistem


Promovisana je iskaznice za osobe s invaliditetom, koja bi im omogućila lakši život, korištenje zagarantiranih prava, ali i tajnost ličnih podataka.

Udruga za Down syndrom iz Mostara koja je nositelj projekta “Inicijativa za zakonsku regulativu iskaznica za osobe s invaliditetom” se nada da će ih nadležni čuti.

”Mostar je pokretač ove važne inicijative i drago mi je da smo uspjeli iznijeti proceduru do kraja i pozivam sve udruge da nam se pridruže. Uputit ćemo inicijativu Federalnom ministru rada, dopredsjedavajućem u Parlamentu i u Domu naroda, s ciljem da se stavi na dnevni red kako bi zaživjela”, rekao je Igor Ledić predsjednik Udruge za Down sindom, obećajući kao roditelj da neće stati nakon ovog projekta, te će i dalje nastaviti raditi na ovoj inicijativi.

Kaže da su dosta razgovarali s parlamentarcima u Federalnom domu i Parlamentu i Domu naroda, te imaju velika očekivanja jer su reakcije do sada bile pozitivne i očekuju da će uspjeti inciijativu uvrstiti u zakon.

Radnu grupu za Izradu Inicijative činile su stručne osobe, i to kaže Ledić, dvije osobe iz nevladinog sektora i dvije stručne pravne osobe, Rebeka Kotlo, profesorica na pravnom fakultetu Džemal Bijedić i Sanja Bazina Crnokić docentica i šefica Ureda za zakonodavstvo HNK-a.

”Pomogli su nam kvalitetni pravnici s velikim iskustvom. Dalje tu je bila Zdravka Marić ravnateljica Centra za socijalni rad i pedagoginja Karolina Tadić Lesko. Podrška i koordinator na projektu radne grupe je bio Goran Petrović, a predsjednica radne grupe je bila iz nevladinog sektora Danijela Kegelj” , rekao je Ledić posebno ističući kako je grupa napravila velik i dobar posao.

Danijela Kegelj voditeljica radne skupine rekla je kako je sam projekt išao na način da su trebali usporediti zakonodavstvo iz oblasti ljudskih prava UN konvencija za osobe s invaliditetom ustvani proedak i zakone koje reguliraju pravo na tajnost osobnih podataka.

”Meni je želja bila da ne ode priča u smjeru da će osobe s invaliditom moći ući u zološki vrt, kazalište, imati pristup i sl. Naglasak ove iskaznice je da osobe s invaliditetom imaju pravo na tajnost podataka osobnim iskaznicama, jer je jedan cijeli sustav koji godinama živi pogrešan. Kada osoba s invaliditetom ide tražiti beznačajnu stvar, nosi svoje rješenje u kojem je gomila njihovih osobnih podataka”, kaže Kegelj.

S ovim bi se iskaznicama dobila potvrda da je osoba, osoba s invaliditetom i u skladu s tim ostvaruju određena prava, a sve ostalo ostvaruju prava koja ih zakonom sljeduju.

Jasna Rebac predsjednica Udruženja mladih ”Ružičnjaka – Los Rosalesa” Mostar ranije je za Bljesak rekla kako odavno postoji potreba za ovakvom iskaznicom.

”Koristeći iskustva regije i zemalja iz susjedstva, osobe s invaliditetom su se uvjerile da im je život elegantniji i lakši kada bi imali takvu iskaznicu”, rekla je ranije Rebac.

”Nama kao predstavnicima je stalo da inicijativa ne završi u stolu, nego na stolu. Mi ćemo se i nakon završetka projekta truditi. Igor je u pregovorima s političkim predstavnicima u Parlamentu, ali i očekujemo i razgovore s Federalnim ministrom socijalne politike”, kazala je Rebac.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija