Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio zaključak za vanredno usklađivanje penzija

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojio zaključak Kluba zastupnika SBB-a prema kojem je naloženo vanredno usklađivanje penzija od minimalno pet posto za penzionere s najnižim penzijama. Prema ovom zaključku vanredno usklađivanje penzija će se računati od avgusta.

Sanela Prašović-Gadžo, predsjednica Kluba SBB-a, izrazila je zadovoljstvo zato što je ovaj zaključak jednoglasno usvojen.

Prvi i važan korak
– Ovim zaključkom će se najniže penzije uvećati za minimalno pet posto, što znači da ako Vlada FBiH procijeni i bude imala sredstava, to može biti i veći iznos. Mislim da je ovo prvi i važan korak da se pomogne penzionerima te smatram da je to bitno da Parlament Federacije pokaže da razumije situaciju u kojoj se nalaze građani u Federaciji BiH. Meni su se proteklih dana javljali brojni penzioneri, koji jedva preživljavaju u teškim vremenima inflacije i svakodnevnog povećanja cijena – rekla je Prašović-Gadžo nakon usvajanja zaključka za portal “Avaza”.

Kako kaže, ona, zajedno s kolegama iz SBB-a, je smatrala je da je bilo bitno da se napravi hitni korak.

– Još prije mjesec, kada je bila prošla sjednica, na upit novinara sam rekla da je Klub SBB-a razgovarao koje mjere da poduzmemo i rekla sam da je jedan od prijedloga bio da se inicira i jednokratna pomoć u iznosu od 100 KM svim penzionerima u Federaciji BiH. Nadam se da će Vlada Federacije i na tragu tog prijedloga napraviti iskorak u narednim danima. Trebamo stalno praviti rješenja i raditi na tome da pomognemo onima koji su najugroženiji u ovim teškim vremenima – kazala je Prašović-Gadžo.

Diskusija otišla u drugom smjeru
Usvajanju zaključka je prethodila neprimjerena rasprava:

– Svjesno sam se i namjerno javila drugi put te zamolila kolege da se ponašaju u skladu s mjestom gdje se nalaze, a pogotovo u skladu s tačkom o kojoj raspravljaju. Iz svog profesionalnog iskustva kao neko ko je cijeli život u komunikacijama, pa i političkim komunikacijama, smatram da onakva diskusija nije bila primjerena, ali vrijeme je predizborno, mnoge stranke su krenule u kampanje, promiču svoje kandidate, pa je vjerovatno zbog toga izgubljen kompas i diskusija je otišla u drugom smjeru. Koristim ovu priliku da zahvalim svim kolegama što smo ipak danas pokazali zrelost da prepoznajemo potrebe stanovništva i zato što smo jednoglasno usvojili zaključak SBB-a – zaključila je Prašović-Gadžo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79