Prekinuta sjednica Predstavničkog doma FBiH na kojoj se raspravljalo o Vladi FBiH: Čule su se i prijetnje

Prekinuta je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj se razmatrala informacija o Odluci o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH.

Sjednica je zakazana da bi se ispoštovao Ustavom FBiH zagrantovan rok za formiranje Vlade FBiH koji ističe danas.

Dugo je trajala rasprava o dnevnom redu, a iz SDA su govorili da je ova tačka neustavno postavljena na dnevni red.

Na kraju je usvojen dnevni red sa ovom tačkom, a zastupnici odbili da postave na dnevni red tačku izmjene Ustava FBiH, koju je predložio DF, prema kojim bi ubuduće Vladu potvrđivala dva člana rukovodstva Federacije BiH.

Iz vladajuće većine su poručili da je riječ o populizmu, s obizrom da su potrebne dvije trećine podrške u oba doma.

U više navrata su pravljene pauze na sjednici Predstavničkog doma zbog upadanja u riječ i galame pojedinih zastupnika.

Dopredsjedavajuća Edina Gabela (SBiH) je u jednom navratu rekla da joj zastupnik SDA Salko Zildžić prijeti da će joj prići i ugasiti mikrofon.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i potpredsjednici Igor Stojanović i Refik Lendo su konstatovali da nije napravljen dogovor, a kasnije rasprave su prešle u populizam, čak se komentarisala i presuda premijeru FBiH Fadilu Novaliću, a brzo nakon toga je dopredsjedavajuća Predstavničkog doma odlučila da prekine sjednicu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79