Stručnjaci navode: Radnici iz Azije i Afrike postepeno će promijeniti izgled gradova

Imigracija iz Azije i Afrike će transformirati urbanu sliku jugoistočne Europe, kako ističe Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Članak objašnjava demografske izazove s kojima se suočavaju balkanske zemlje, gdje iseljavanje mladih i nizak natalitet dovode do smanjenja broja stanovnika sposobnih za vojnu službu i radnu snagu.

U Srbiji, na primjer, unatoč opsežnom naoružavanju, postoji nedostatak vojnika sposobnih za rukovanje sofisticiranom vojnom opremom. Slično tome, nedostatak radne snage ometa zapadne investitore u pokretanju novih projekata.

Članak također opisuje kako su zemlje poput Rumunjske i Bugarske, koje su članice Europske unije, uspjele donekle ublažiti odljev stanovništva, za razliku od zemalja zapadnog Balkana koje još nisu članice EU i stoga ne privlače dovoljno migranata.

Zbog toga se ove zemlje suočavaju s izazovom privlačenja stranih radnika, što je ilustrirano primjerima poput uvoza radnika iz Filipina, Indije i Šri Lanke. Dolazak novih doseljenika iz Azije i Afrike ne samo da mijenja demografsku strukturu, već i kulturni krajolik gradova u regiji, sa sve većim brojem novih građana koji kupuju nekretnine, osnivaju obitelji i njeguju svoje tradicije u tim zemljama.

U Bosni i Hercegovini, slično kao i u drugim dijelovima Balkana, nedostatak radne snage postaje sve izraženiji problem. S obzirom na visoku stopu iseljavanja mladih ljudi u potrazi za boljim životnim i radnim prilikama u zapadnoj Europi, domaće tržište rada suočava se s ozbiljnim izazovima.

Kako bi nadomjestile ovaj deficit, bosanske kompanije sve više se okreću uvozu radne snage iz Azije i Afrike. Radnici iz zemalja poput Indije, Nepala i Bangladeša već su prisutni u različitim sektorima, od građevinarstva do uslužnih djelatnosti, gdje se nadaju da će popuniti praznine ostavljene odlaskom domaćih radnika.

Iako je trend doseljavanja radnika iz Azije i Afrike u Bosnu i Hercegovinu još uvijek u ranoj fazi, već postoje naznake da bi se mogao intenzivirati u budućnosti. Dosad, broj doseljenika koji su se odlučili na kupovinu nekretnina u Bosni i Hercegovini je relativno mali, ali oni koji jesu, pokazuju početak potencijalne promjene u dinamici tržišta nekretnina.

Ako se trend doseljavanja nastavi, može se očekivati da će sve veći broj doseljenika početi kupovati nekretnine, što bi moglo imati značajan utjecaj na izgled i strukturu bosanskih gradova.

Iako Bosna i Hercegovina ima bogatu povijest multikulturalizma, integracija novih doseljenika predstavlja izazov, kako za samu državu tako i za samu zajednicu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79