Preko šifrovanih poruka državljanina BiH došli do droge vrijedne 4,5 miliona eura

Preko šifrovanih poruka državljanina BiH došli do droge vrijedne 4,5 miliona eura


Tirolska policija postigla je značajan uspjeh u borbi protiv organizovanog kriminala, razbivši veliki narko-klan nakon kompleksne dvogodišnje istrage. Na današnjoj konferenciji za štampu, policijski službenici su predstavili detalje operacije koja je rezultirala hapšenjem 19 osoba i zapljenom ogromnih količina droge.

Prema izvještajima austrijskih medija, istraga je započela 2022. godine na osnovu dojave o državljaninu Bosne i Hercegovine (39) koji je navodno bio uključen u trgovinu kokainom i marihuanom u Kufštajnu, te koristio kriptovani telefon za komunikaciju. Ova dojava bila je ključna tačka za tirolsku policiju koja je uz pomoć servera zaplijenjenog od strane francuske policije, započela složen proces dešifrovanja poruka.

Policija je tokom istrage pregledala čak 70.000 šifrovanih poruka, što je bio ogroman izazov, ali je omogućilo praćenje traga koji je vodio do Kufštajna. U okviru ove operacije, policija je uspjela da razbije narko-grupu, zaplijeni 35 kilograma kokaina i 120 kilograma kanabisa, čija ulična vrijednost iznosi 4,5 miliona eura.

Četiri glavna osumnjičena, svi u dobi od 28 do 39 godina, uključuju državljanina BiH, dva Hrvata i jednog Austrijanca. Od ukupno 19 uhapšenih, dvije su žene. Posljednja hapšenja su se dogodila prije nekoliko dana kada su dva člana grupe stigli iz Kariba sa drogom. Oni su koristili Nizozemsku i Minhen kao tranzitne tačke, a policija je otkrila da su služili kao “mule”, gutajući kesice kokaina kako bi ih prenijeli preko granica.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija