Premijer Kosova: Zajednica srpskih općina ne smije biti preduslov za ulazak Kosova u EU

Premijer Kosova: Zajednica srpskih općina ne smije biti preduslov za ulazak Kosova u EU


Kosovski premijer Albin Kurti, govoreći o sastanku koji je u srijedu navečer održao s izaslanikom Evropske unije za dijalog sa Srbijom Miroslavom Lajčakom, rekao je da u tom procesu neće tolerisati Zajednicu srpskih općina kao preduslov za nastavak pregovora.

Kurti je poručio je da nijedan od 33 sporazuma potpisana u Briselskom dijalogu ne bi trebao imati hijerarhijski prioritet te da 10 članaka na evropskom planu ne navodi da se članak s dna ima neki prioritet.

“Pregovarački proces treba nas voditi naprijed, poštujem povjerljivost razgovora, ali ponavljam da nijedan od 33 sporazuma ne može imati hijerarhijski prioritet, a članci u prijedlogu Evropske unije imaju brojeve ispred što znači da imaju rang”, rekao je Kurti u četvrtak, nakon svečanog otvaranje kosovsko-hrvatskog ekonomskog foruma.

Prema njegovim riječima, međunarodni faktor insistira da se potencira dogovor oko Zajednice srpskih općina. Ponovio je da bi konačni sporazum sa Srbijom trebao biti usmjeren na međusobno priznanje.

“U fokusu sporazuma treba biti međusobno priznanje jer samo na taj način možemo u potpunosti normalizirati odnose između Kosova i Srbije”, rekao je Kurti.

Govorio je i o evropskom planu za dijalog sa Srbijom.

“Ovaj prijedlog ima pet rečenica u preambuli i ukupno 10 članaka. Kada smo ga dobili 9. septembra, rekli smo da je to dobra osnova za daljnje razgovore, to je okvir i platforma koja nam omogućuje da idemo naprijed, ali potreban je pregovarački proces razgovora kako bi to bio prijedlog da se napravi dogovor. Ono što ističemo je da s jedne strane postoje 33 briselska sporazuma i ne postoji nijedan sporazum koji ima prednost u odnosu na neki drugi sporazum”, rekao je Kurti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija