Premijer Novalić: Kroz više kanala nabavljamo 1,5 miliona vakcina

Fadil Novalić
Fadil Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u odgovorima delegatima Doma naroda PFBiH govorio o nabavci vakcina ističući da je preostalo nekoliko kanala.

Za nabavku ruskog Sputnjik V cjepiva, Federacija se udružila s Kantonom Sarajevo za zajedničku nabavku, pri čemu je Kanton projekt-menadžer, a Federacija osigurava glavnu finansijsku konstrukciju.

Za drugi kanal, nabavke vakcina AstraZeneca, za šta je bio potreban i ugovor s indijskim premijerom, jer je Indija najmasovniji proizvođač, prošlog četvrtka je otvoren, a sutra se zatvara poziv veletrgovcima.

U trećem kanalu, prema kineskoj kompaniji Sinopharm, predstoji ugovor nakon što je proceduralno završeno pet od šest postavljenih uvjeta.

U svim kanalima, naredni korak je potpisivanje ugovora, kazao je premijer objašnjavajući prethodno da su komunikacije ostvarivane putem ambasada i da je partnerima pritom trebalo objašnjavati poziciju entiteta u kompleksnoj strukturi Bosne i Hercegovine budući da u ovom poslu prepoznaju države kao nivoe. Ovim kanalima trebalo bi biti nabavljeno 1,5 miliona vakcina.

Dom naroda usvojio je dva zaključka upućena Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH.

Kolegij Doma naroda FBiH usaglasio je danas zaključak u kojem se predlaže Vladi FBiH da u saradnji i dogovoru sa kantonalnim vladama pristupi izradi zajedničkog pravnog akta kojim će regulirati postupanje u smislu zaštitnih i drugih mjera na temelju sedmodnevne incidence, broja hospitaliziranih zbog infekcije COVID-19 a sve s ciljem efikasnijeg postupanja nadležnih tijela u trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

“Predlažemo Vijeću ministara BiH da izmijeni postojeću odluku koja se odnosi na prelazak granice Bosne i Hercegovine, odnosno, ulazak stranih državljana u BiH na način da se omogući ulazak uz negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati, odnosno potvrdu da su prebolovali COVID-19 ne stariju od šest mjeseci i potvrdu o vakcinisanju protiv koronavirusa”, stoji u donesenim zaključcima koji danas stupaju na snagu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79