Premijer potpisao: Policajcima veća plata u Sarajevu

Premijer potpisao: Policajcima veća plata u Sarajevu


Policija u Kantonu Sarajevu među najplaćenijim u regionu

Prema riječima ministra Katice, novi Kolektivni ugovor između Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata policije Kantona Sarajevo prati strateško opredjeljenje za izgradnju jake policije u Kantonu Sarajevo, jer samo jaka policija može biti garant sigurnosti građana.

Potpisivanjem ovog Kolektivnog ugovora, naša policija postaje jedna od najplaćenijih u regionu. Pored povećanja vrijednosti osnovice sa 330 na 385, mi smo kolektivnim ugovorom  predvidjeli i dodatak od 5% na osnovnu platu. Osim toga, još u prošlom kolektivnom ugovoru odredili smo naknade za rad po osnovu posebnih uslova rada policije, koje su najviše u regionu i ponosni smo na to jer naša policija zaslužuje i materijalno priznanje svoga rada”, izjavio je ministar Katica koji se zahvalio Vladi Kantona Sarajevo na podršci svih projekata MUP-a Kantona Sarajevo.

Povećanje plate od 200 KM, pa naviše

Prema riječima predsjednika Sindikata policije KS Sadika Eće, povećanje primanja za policijske službenike zavisit će od platnih razreda i koeficijenata, ali će se u prosjeku plate povećati od 200 KM, pa naviše. Ećo je istakao da najveću zahvalnost duguju ministri Katici koji je uvijek bio na strani policijskih službenika i borio se za njihov bolji materijalni položaj.

“Ovo je već treći kolektivni ugovor koji potpisujemo otakao je ministar Katica na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova i želim izraziti zahvalnost za spremnost na postizanje dogovora i poboljšanje uslova. Slobodno mogu reći da MUP KS može biti primjer kako treba voditi socijalni dijalog kada su u pitanju pregovori oko kolektivnog ugovora. Ovim kolektivnim ugovorom poboljšan je materijalni položaj, kao i radno-pravni status policijskih službenika. Sindikat u potpunosti podržava sve projekte MUP-a KS i sve što je konstruktivno za ministarstvo i upravu policije”, izjavio je Ećo.

Istaknuto je da je s ciljem jačanja policijskih struktura i kapaciteta u 2023. godine zaposleno 195 novih policijskih službenika, te da je u toku konkursna procedura za prijem još 250 policajaca i 30 mlađuh inspektora. Ministar Admir Katica je najavio da će u 2024. godini od Vlade Kantona Sarajevo zatražiti saglasnost za prijem još 200 poilicajaca u redove MUP-a KS.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija