Premijer ZDK najavio: Od 1. januara plate policajaca i zaposlenih u pravosuđu će porasti za 10 posto

Godina na izmaku donijela je dosta izazova svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u intervju sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona Mirnesom Bašićem govorili smo o funkcionisanju kantona, Zakonu o unutrašnjim poslovima, Uredu o borbi protiv korupcije te planovima i projektima u 2022. godini, piše Klix.

Na početku razgovora, informišite nas kakva je bila finansijska godina za Vladu Zeničko-dobojskog kantona?

Ova godina je za Vladu bila izuzetno uspješna, iako na početku godine nismo očekivali ovakav ishod. Naime, prilikom izrade budžeta imali smo brojne nedoumice i potpunu neizvjesnost u smislu ostvarivanja prihoda, jer pandemija još uvijek traje i uzima danak na svim poljima. Međutim, u drugom kvartalu, od mjeseca maja, došlo je do značajnog povećanja prihoda koje je nastavljeno svih ovim mjeseci. Tako smo uspjeli da ostvarimo višak prihoda i u konačnici smo uradili rebalans kojim je budžet uvećan sa prvobitnih 401 milion na 420 miliona KM. Izvršili smo sve ustavne i zakonske obaveze te realizirali niz razvojnih projekata i mjera podrške u svim oblastima, posebno zdravstvu, privredi, poljoprivredi i boračkoj zaštiti.

Na što je najviše novca iz budžeta utrošeno, osim redovnih obaveza, šta su građani kantona dobili?

Ponosan sam što ova Vlada godinama realizira projekte koji su pionirski u Federaciji BiH. Sredinom 2000-tih pokrenuti su programi podrške jačanju privrede koji su itekako dali dobre rezultate i zbog čega predstavljamo “kičmu” privrede FBiH i BiH. Programi su kroz godine doživljavali određene promjene, ali je ostao isti cilj a to je jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Subvencioniramo početne troškove proizvodnih investicija, regresiramo kamate na kredite, pomažemo obrte i sektor turizma, razvijamo poslovne zone i ukupan poslovni ambijent u svim općinama. Ove godine smo kroz osam mjera u privredu usmjerili 3,1 milion KM, od čega samo za jačanje konkurentnosti 1,4 miliona, a omogućili smo i povoljne kreditne linije za privredu kod komercijalnih banaka i našeg Kreditno-garancijskog fonda.

Naš kanton je postao drugo ime za ulaganja u školsku infrastrukturu. Ta ulaganja će u ovom mandatu dostići iznos od 20 miliona KM. Gradimo niz novih škola i fiskulturnih sala, utopljavamo postojeće školske objekte iz kojih izbacujemo fosilna goriva a eco friendli gorivima, kao što su pelet, prirodni gas ili toplotne pumpe, smanjujemo zagađenje i istovremeno ostvarujemo uštede. Ove projekte implementiramo samostalno ili u saradnji s našim partnerima, međunarodnim organizacijama, koje su prepoznale da je ulaganje u djecu i obrazovanje najisplatnija investicija za budućnost. Samo kroz jedan takav projekata, ove i naredne godine ćemo rekonstruisati 30 zgrada škola i fakulteta. Ulažemo i u putnu infrastrukturu. Od 20 miliona KM za ceste, ove godine smo rekonstrukciju i izgradnju regionalnih puteva izdvojili skoro 11 miliona, a 9 miliona za redovno održavanje saobraćajnica.

Vlada konkretnim mjerama i projektima pokazuje da je posvećena razvoju, naravno vodeći računa o ravnomjernom razvoju svih općina, što je jedna od naših ključnih politika. Moramo omogućiti da svaki stanovnik našeg kantona ima kvalitetne uslove za život i rad. Naše interventne mjere tokom pandemije bile su urnek za mnoge vlade u FBiH, što je prepoznala i međunarodna zajednica. Istovremeno uspijevamo naći i načina i sredstava da jačamo kapacitete sektora zdravstva da se lakše nosi sa pandemijom virusa korona. Kupujemo medicinsku i zaštitnu opremu, jačamo naše bolnice u Zenici i Tešnju, pomažemo nivo primarne zdravstvene zaštite a istovremeno se pripremamo za konačni početak generacijskog projekta rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica za što smo davno osigurali povoljan kredit koji je nedavno postao operativan. Želimo u budućnosti imati jak univerzitetsko-klinički centar sa kapacitetima koji će zadovoljiti potrebe svih 365.000 građana našeg kantona.

Pandemija koronavirusa dosta utjecaja je ostavila na privredu, ali i na zdravstvo. Da li je imala utjecaja na funkcionisanje kantona? Da li se kanton kreditno zaduživao i koliko te šta je s dugovanjima po kolektivnim ugovorima koji su prijetili kolapsu kantona?

Već sam rekao da smo u ovoj, drugoj pandemijskoj godini, uspjeli izvršiti sve zakonske i ustavne obaveze te odgovoriti na izazove pandemije. Kada je u pitanju zaduženje, ono se planira u svakom budžetu i služi za održavanje tekuće likvidnosti. Ove godine smo planirali zaduženje od oko 30 miliona, a u konačnici smo povukli 15 miliona kredita, što nije veliko opterećenje s obzirom da imamo budžet od 420 miliona. Raduje me što sam na čelu Vlade koja je napokon našla rješenje za izvršenje presuda po kolektivnom ugovoru od kojih su neke stare i više od 15 godina. To je bio ogroman teret koji je prijetio kolapsom budžeta ZE-DO kantona. Uz zeleno svjetlo Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu sačinili smo akcioni plan i obavezali se da naredne 22 godine za izvršavanje presuda svake godine izdvajamo 12,3 miliona KM. Prvu tranšu smo isplatili prošle godine, a do Nove godine ćemo isplatiti novih 12,3 miliona KM.

Zakon o unutrašnjim poslovima je tema koja je bila mnogo puta spominjana u 2021. godini, kao i Ured za borbu protiv korupcije, dokle je došla realizacija tih ciljeva Vlade kantona?

Budžetom za 2022. godinu planirali smo primjenu Zakona o unutrašnjim poslovima u smislu finansijskog razdvajanja Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova. To će, pored operativne, omogućiti i potpunu finansijsku samostalnost Uprave policije. Sigurnost ljudi i imovine, stabilno bezbjedonosno okruženje, siguran saobraćaj, jedna su od ključnih smijernica naše politike a to možemo postići uz potpunu nezavisnost od bilo kakvog uticaja na rad policije, dok istovremeno vodimo računa da naša policija ima sve uslove za normalan rad, kvalitetnu opremu, dobar vozni park i dobar materijalni položaj. Od 1. januara plate policajaca će porasti za 10 posto, kao i zaposlenima u pravosuđu i upravi. Nažalost, još uvijek postoji veliki nesrazmjer u platama među kantonima, ali činimo sve što je u našoj moći da kontinuirano radimo na povećaju plata i radnih prava. Također smo u 2022. planirali početak rada Ureda za borbu protiv korupcije, kao profesionalnog i nezavisnog organa, koji će se prije svega baviti prevencijom korupcije. Moram naglasiti pojam prevencije, jer se konkretnim slučajevima korupcije moraju baviti nadležni organi, policija i pravosuđe i tu ne bi smjelo biti paralelizama. Moram istaći da smo u ovom procesu imali odličnu podršku Evropske organizacije za bezbjednost i saradnju (OSCE), a pozivam sve organizacije koje žele sarađivati da podijele iskustva kako bi naš budući ured opravdao svrhu svoga postojanja.

Nacrt budžeta za narednu godinu je spreman, na što se planira najviše novca potrošiti?

Budžet za 2021. godinu bio je prvobitno planiran u visini od 401 milion KM, a rebalansom je povećan na 420 miliona. Višak ostvarenih prihoda preusmjerili smo prema strateškim resorima kao što su zdravstvo, obrazovanje, privreda, poljoprivreda, boračka i socijalna zaštita. Budžet za narednu godinu planiran je u visini od 438 miliona KM i on ima socijalnu i razvojnu dimenziju. Zadržali smo većinu programa poticaja iz ove godine. Posebno me raduje što imamo podršku socijalnih partnera u Ekonomsko-socijalom vijeću. Udruženja privrednika pozdravljaju naše mjere poticaja, a sindikatima je drago što smo omogućili povećanje plata svim zaposlenim na budžetu, prosvjetnim radnicima, policiji, te zaposlenima u pravosuđu i javnoj upravi. Uspjeli smo pomiriti interese i privrede i radnika i to je najbolji pokazatelj da radimo dobar posao.

Kako biste ocijenili rad ministara?

Ovo je koaliciona vlada i zadovoljan sam saradnjom sa svim ministrima koji dolaze iz različitih političkih stranaka. Većina odluka Vlade, a posebno strateške odluke, donose se uz punu saglasnost svih ministara, bez preglasavanja, a to je ujedno i pokazatelj da parlamentarna većina funkcioniše veoma dobro.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79