Prepuštanje UKC-a Tuzla na upravljanje Vladi FBiH: ‘Ovo je najveća izdaja TK’

Kantonalni odbor SDP BiH Tuzla osudio je prepuštanje najuspješnije zdravstvene ustanove Univerzitetsko klinički centar Tuzla na upravljanje Vladi Federacije BiH, bez prethodno odobrenog sporazuma od strane Skupštine Tuzlanskog kantona.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić zatražio je od premijera TK Irfana Halilagića (SDA) na sjednici Skupštine TK  da odgovori da li je potpisan sporazum koji je definisan u ugovoru o preuzimanju osnivačkih prava.

˝Pitao sam premijera da li je potpisan ugovor u odluci o preuzimanju osnivačkih prava jer smo 2013. godine dogovorili da se napravi ugovor kojim će se definisati prava, obaveze i odgovornost suosnivača Univerzitetske kliničke bolnice. Bez potpisivanja tog ugovora nema ni prenošenja nadležnosti, odnosno nema preuzimanja prava od strane Federacije BiH. Nismo do sada dobili odgovor da li je to uradila Vlada TK. Oni to ne bi mogli ni uraditi jer u odluci stoji da to radi osnivač, tj. Skupština Tuzlanskog kantona˝, kazao je Hadžić za TIP i dodao: ˝Ukoliko je to Vlada TK potpisala, a pretpostavljamo da jeste, jer je dozvolila da se prenesu osnivačka prava, onda je počinila krivilno djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja.  U vrijeme kada smo donosili tu odluku koja je bila u skladu sa zakonom, tada je opozicija u kojoj je bila SDA insistirala  da se to ugradi u ovu odluku s ciljem da se zaštiti Klinički centar Tuzla od onoga što bi se eventualno moglo da se desi ukoliko to preuzme Federacija BiH, a računajući na političku trgovinu SDA i HDZ-a koja je uvijek išla na štetu Tuzlanskog kantona˝.

Mišljenja je da se ugovorom trebao definisati razvoj UKC-a Tuzla. ˝Sada su jedan od glavnih resusra Tuzlanskog kantona prenijeli na upravljanje HDZ-u i sarajevskom SDA-u. Oni su ti koji će  ubuduće donositi programe razvoja brenda Tuzlanskog kantona. Kada slušate premijera FBiH i ljude iz pozicije u TK oni kažu da ćemo dobiti samo to da ulaze dva člana Upravnog odbora sa nivoa Federacije BiH, što nije tačno. Prenošenjem nadležnosti sve  donosi, propisuje i imenuje ministar zdravstva FBiH. Bilo šta da sutra želite reorganizirati, investirati, razvijati, morate imati saglasnost ministra zdravstva FBiH˝.

Prema njegovom mišljenju, ovi potezi potvrđuju obećanje SDA-ovog  premijera TK koje je nedavno dao Federalnom premijeru  prilikom njegove posjete  Tuzlanskom kantonu, da će UKC Tuzla prepustiti Federaciji BiH, što je i učinjeno imenovanjem novog privremenog Upravnog odbora koji je Vlada hitno imenovala.

˝Jasno je da to u konačnici znači stavljanje tuzlanskog UKC-a na upravljanje sarajevskom SDA-u i mostarskom HDZ-u, što je godinama unazad pokušavano, ali nijedna Vlada TK to do sada nije dopustila. Ovo je najveća izdaja Tuzlanskog kantona poslije rata˝, mišljenja je Hodžić.

Na naše pitanje šta mu je odgovorio premijer TK, Hadžić je odgovorio: ˝Nije nam ništa odgovorio. Ali prema onome što čujem u hodnicima mislim da nema ugovora˝.

Hadžić: Mi ćemo u narednom periodu insistirati da dobijemo taj ugovor, ukoliko ga ne bude, zaštiti ćemo prava građana Tuzlanskog kantona ako treba i sudskim putem.

U SDP-u smatraju  da je ovo tek početak ‘gašenja’ javnog zdravstvenog sektora u TK, koji će za posljedicu imati razvoj druga dva klinička centra u Sarajevu i Mostaru a sve na štetu UKC Tuzla. Kako su istakli, razlog zbog kojeg se žuri sa ovakvim potezima nije navodno usklađivanje u pogledu osnivačkih prava, nego želja da se u UKC Tuzla u upotrebu stave sporni respiratori zbog kojih se sudi premijeru Federacije BIH.

Denis Bećirović (SDP) poručio Vijeću ministara BiH: U Tuzli i Tuzlanskom kantonu ne žive marsovci!

Delegat SDP-a u Domu naroda PS BiH Denis Bećirović smatra da je raspodjela i korištenje sredstava tekuće rezerve dodijeljenih za saniranje ekonomskih šteta za period januar-decembar 2020. godine bila nepravedna prema Univerzitetskom kliničkom centru  Tuzla. Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH  predložio je, između ostalog,  zaključak da Vijeće ministara BiH ispravi nepravdu prema UKC-u Tuzla na način da, najkasnije u roku od tri mjeseca, odobri sredstva iz budžetske rezerve za UKC Tuzla u iznosu od 2 miliona KM. Njegov prijedlog nije dobio potrebnu većinu glasova delegata.

˝ U 2020 godini Univerzitetskom kliničkom centru Banja Luka dodijeljeno je 4 miliona KM, Univerzitetskom kliničkom centru  Sarajevo 3,5 miliona KMSveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 3,5 miliona KM i gledajte sada podatak, Univerzitetskom-kliničkom centru  Tuzla 1,5 miliona KM. Šta je bio kriterij za ovakvu raspodjelu? Je li možda broj oboljelih od COVID-a, je li u pitanju kriterij broja stanovnika, broja pacijenata, ili nešto četvrto? Ima li neko da odgovori na ovo pitanje prije nego što mi budemo glasali o ovome? U Tuzli i Tuzlanskom kantonu ne žive marsovci! Žive jednako građani. Najmnogoljudniji je kanton u Federaciji BiH. Tuzlanska regija je najmnogoljudnija u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ne tražim ja da se nekome oduzima. Ja tražim samo princip jednakosti˝, istakao je Bećirović.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79