Presušivanje toka zbog ribnjaka prouzrokovalo pomor ribe kod slapova u Krupi na Vrbasu

Presušivanje toka zbog ribnjaka prouzrokovalo pomor ribe kod slapova u Krupi na Vrbasu


Sportski ribolovci su ovih dana otkrili totalni pomor ribe ispod slapova u Krupi na Vrbasu. Uginule su potočne pastrmke i peši, a uzrok ovog incidenta izgleda je presušivanje dijela rijeke zbog odvođenja vode u lokalni ribnjak, tvrde ribolovci Sportskog ribolovnog društva Banja Luka.

Prema njihovim tvrdnjama, oko 70 metara rijeke Krupe je potpuno presušilo jer je voda odvedena u prihvat za lokalni ribnjak koji uzgaja kalifornijsku pastrmku. Ova praksa je izazvala ozbiljnu štetu na biljnim i životinjskim vrstama u tom dijelu rijeke.

Ribolovci su za Nezavisne novine opisali scene katastrofe koje su zatekli u ponedjeljak, ističući da su vidjeli veliki broj uginulih riba. Smatraju da su glavni uzrok štete zagrađeni dijelovi rijeke, koji su omogućili odvođenje vode iz prirodnog toka u ribnjak.

Prethodna slična situacija zabilježena je na istom mjestu prije tri do četiri godine, kada je također došlo do pomora ribe.

“Ispod slapova, kod predzadnje vodenice, nalazi se prihvat vode koji je napravljeno bez obzira na posljedice. To je katastrofa”, rekli su ribolovci, dodajući da su pokušali spasiti što više ribe premještanjem kamenja kako bi omogućili povratak vode u korito.

Ribolovci su prijavili incident gradskoj inspekciji i Inspektoratu RS. Iz Inspektorata su potvrdili da su zaprimili prijavu i najavili da će u narednim danima provjeriti navode o pomoru ribe.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija