Prevarili investitore za 100 miliona eura: Imali call centar u Sarajevu

Prevarili investitore za 100 miliona eura: Imali call centar u Sarajevu


Istražitelji Odjeljenja za borbu protiv sajberkriminala Bavarske su uspješno prikupili dokaze protiv međunarodne bande sajberkriminalaca, što je rezultiralo podizanjem optužnica, a suđenje započinje sljedeće sedmice.

Vođa ove kriminalne grupe, 45-godišnjak, koordinirao je operacije putem nekoliko internetskih platformi i call centara, od kojih je jedan bio lociran u Sarajevu.

Ova grupa je ciljala privatne investitore iz Evrope, koristeći se online platformama za trgovinu. Jedan od članova grupe, državljanin Izraela (38), uspio je prevariti 350 investitora izvlačeći 8,5 miliona eura. On je takođe bio menadžer call centra u Sarajevu.

Prema prikupljenim dokazima, istražitelji procenjuju da je ukupna šteta nanijeta investitorima širom svijeta preko 100 miliona eura.

Vođa grupe je uhapšen na Filipinima zajedno sa Izraelcem (38) i Bugarskim državljaninom (32).

Osim Sarajeva, call centri su bili prisutni u Bugarskoj, Srbiji, Gruziji i nekoliko drugih zemalja. Call centri, poznati kao “boiler rooms”, bili su srž ove prevare. Radnici su pod ogromnim pritiskom, često ne shvatajući prirodu kriminalnih aktivnosti.

U ovim slučajevima, sajberkriminalci koriste primamljive online reklame, često podržane poznatim ličnostima, da bi privukli žrtve. Zatim, službenici call centra vrše pritisak na potencijalne investitore da ulože inicijalnu sumu novca, obično skromnu, kao što je 250 dolara, obećavajući visoke profitne stope.

Kada žrtve pokušaju da povrate svoj novac, shvataju da su prevarene i da novac jednostavno nije dostupan.

Ove prevare su bile toliko sofisticirane da su mnogi investitori mislili da zapravo ostvaruju stvarne profitne dobitke. Njemački viši tužilac Nino Goldbek posvetio je posljednje dvije godine borbi protiv ove grupe, sprovodeći istrage širom regiona.

Goldbek je bio prisutan u upadima u call centre širom regiona, od Albanije, Bugarske, Srbije, Kosova, do centra u kojem je radilo čak 400 ljudi. Osoblje centara kontaktira potencijalne klijente putem veb stranica poput “Zoomtrader” ili “Option888”, koristeći se psihološkim manipulativnim tehnikama da bi ih prevarili.

Neki investitori čak nisu ni svjesni da su prevareni, već vjeruju da nisu imali sreće pri trgovanju na tržištu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija