Priča iz Tuzle: Centralno grijanje plaća čak 50.000 KM za izradu web portala!

Centralno grijanje Tuzla DD raspisalo je postupak javne nabavke – Usluge izrade i održavanje WEB portala, te donijelo odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Osnivač preduzeća JP Centralno grijanje dd Tuzla je Općina Tuzla sa ciljem da preduzeće vrši zagrijavanje lokalnih stambenih jedinica. Način osnivanja preduzeća i obavljanjem djelatnosti od opšteg interesa svrstava ovo preduzeće u kategoriju Javnih preduzeća, piše Crna Hronika.

Za web portal plaćaju 50 hiljada maraka

Odluka je donesena 4.12.2020. godine, a prihvatila je preporuku Komisije za nabavke i dodijelila posao ponuđaču za ponuđenu cijenu od čak 49.920 KM, kao najpovoljnijem ponuđaču jednoj firmi iz Tuzle.

Unaprijed procjenjena vrijednost javne nabavke bez PDV-a je 50.000 KM, pa je simptomatično da je jedina i najbolja ponuda bila svega 80 KM jeftinija od procjene.

Kolika je cijena izrade portala u Bosni i Hercegovini?

Cijena izrade web stranice najviše ovisi o satnici web dizajnera i koliko kvalitetnu web stranicu je potrebno napraviti.

Kontaktirali smo neke od najpopularnijih firmi za izradu web stranica u BiH. Cijene njihovih usluga sa kompletnim održavanjem web portala, izradom najkompleksnijih struktura i usluga (koje u ovom slučaju definitivno neće biti potrebne) ne prelaze cijenu od 5.000 maraka, što je deset puta jeftinije od novca kojeg će Grijanje u Tuzli dati za izradu webportala.

Uvidom u priloženu dokumentaciju u Centralnom grijanju Tuzla tvrde da je izabrani ponuđač ponudio ekonomski najpovoljniju ponudu.

Webportal ili proširenje mreže usluga Centralnog Grijanja Tuzla?

I dok građani Tuzle se doslovno guše od aerozagađenja u zimskim mjesecima, koje je najviše uzrokovano kućnim ložištima, namjera CG Tuzla nije da proširi mrežu stanovnika u gradskim naseljima, nego da imaju kvalitetan web portal.

Grijanje Tuzla već posjeduje web stranicu, njena svrha postojanja je potpuno opravdana, ali da li je opravdano kreiranje nove webstranice?

Postojeća webstranica Grijanja Tuzla
Postojeća webstranica Grijanja Tuzla

Odgovorno lice je nesumnjivo direktor Nevres Arnautović, koji se i ranije po tuzlanskim kuloarima spominjao kao osoba koja je uključena u sumnjive javne nabavke.

Da li je ovo još jedan primjer rasipanja novca građana Tuzle na sumnjive javne nabavke, procijenite sami.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79