Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca viši za 200 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca ove godine iznosili su 2,4 milijarde KM, što je više za 200 miliona KM ili 8,95 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Kako su saopćili iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), u prva tri mjeseca 2023. privredi su vratili 556 miliona KM, što je 76 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Nakon što je privredi vraćen navedeni iznos novca na osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima (država, entiteti i Brčko distrikt) iznosili su 1,8 milijardi KM, što je više za 124 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili za prva tri mjeseca 2022.

Prošli mjesec je prikupljeno, kako su istakli, 858 miliona KM indirektnih poreza, što je za 52 miliona KM više u odnosu na mart prošle godine.

Za finansiranje državnih institucija u prva tri mjeseca ove godine raspoređeno je 214 miliona KM. Ostatak prihoda, tj. najveći dio prihoda od indirektnih poreza raspoređen je entitetima i Brčko distriktu. Federaciji Bosne i Hercegovine je raspoređeno 744 miliona KM, Republici Srpskoj 421 milion KM i Brčko distriktu 51 milion KM.

Osim raspoređenih prihoda, a po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva te izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), FBiH je dobila dodatnih 47,7 miliona KM, RS 31,2 miliona KM i Brčko distrikt 1,6 miliona KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM, saopćili su iz UIO.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79